İsrail'in iki canavarlığı: Filistinli doktoru tecavüzle öldürdüler

İsmail Çoktan
04:00, 18/07/2026, CumartesiG: Güncelleme: 05:16, 18/07/2026, Cumartesi
Yeni Şafak
İsrail'in iki canavarlığı: Filistinli doktoru tecavüzle öldürdüler
Gazze’de tutuklanan ve işkenceye maruz kalarak katledilen Doktor Adnan el Burş

Hamas-İsrail esir takasıyla serbest kalan Osman Said Ahmed Said İstanbul’daydı. Yeni Şafak’a konuşan Osman, Gazze’de tutuklanan Doktor Adnan el Burş’un ağır işkencelerin yanı sıra iki kez tecavüze uğradığı için hayatını kaybettiğini söyledi. İsrail’in bir diğer canavarlığı ise şu şekilde. İsrail medyasına göre Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir’in, Filistinli esirlerin tutulduğu hapishanelerin çevresine içi timsah dolu hendekler kazılması önerisi hayata geçiriliyor.

Çeşitli ülkelerden insan hakları aktivistleri, avukatlar ve gazetecilerin, İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerin durumuna ışık tutmak için kurduğu İçeri Bak Platformu, ilk basın toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi. Filistinli direniş grupları ile İsrail arasında 2025 yılında ulaşılan esir takası anlaşmasıyla serbest kalan Nafiz Nayif Salim Hac Huseyn, Osman Said Ahmed Said ve Fahed Sholudi adlı üç esirin katılımıyla Kariye Pembe Köşk’te yapılan açıklamasında, Filistinli esirlerin karşılaştığı ihlal ve işkencelere ilişkin çarpıcı bilgiler verildi. Toplantı sonrası Yeni Şafak’a konuşan Filistinli esirlerden Osman Said Ahmed Said, işgalci İsrail güçleri tarafından 2023 yılı sonunda tutuklanan Gazze’de tutuklanan Doktor Adnan el-Burş’un hapishanede ağır işkencelerin yanı sıra iki kez cinsel saldırıya (tecavüz) maruz kaldığını ve bu yüzden yaşamını yitirmiş olduğu ihtimalinin en güçlü ihtimal olduğunu söyledi.

İsmail Çoktan - Osman Said
İsmail Çoktan - Osman Said

İŞGALCİLER SORUŞTURMAYI ENGELLİYOR

İşgalci İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’te Gazze’ye yönelik başlattığı soykırım sürecinde hastanelerde verdiği hizmetle öne çıkan doktorlardan biri olan Dr. Adnan el-Burş, Gazze’nin en büyük sağlık kompleksi olan Şifa Hastanesi’nde görevliydi. El-Burş, İsrail kuvvetlerinin Aralık 2023’te Gazze’nin kuzeyindeki El-Avde Hastanesi’ne düzenlediği baskın sırasında bir grup doktorla birlikte kaçırılmıştı. Filistinli doktorun daha sonra önce İsrail’in güneyindeki Sde Teman ve Necef Hapishanesi’ne, ardından Batı Şeria’daki Ofer Hapishanesi’nde nakledildiği bildirildi. İsrail, El-Burş’un 19 Nisan 2024’te Ofer Hapishanesi’nde öldüğünü duyurdu. Yeni Şafak’a konuşan eski Filistinli esir Osman Said, Filistinli doktorun hapishanede eğitimli köpeklerle işkencelere maruz bırakıldığını ve ölmeden önce kendisine iki kez tecavüz edildiğini söyledi. El-Burş’un tecavüz olayından kısa süre sonra öldüğüne dikkat çeken Said, “Onun tecavüz nedeniyle öldüğünü düşünüyoruz. Ancak İsrail hükümeti, ölüm nedenine ilişkin soruşturma yapılmasını engelliyor” diye konuştu.

18 ESİRİN CENAZESİ HÂLÂ VERİLMEDİ

İçeri Bak Platformu’nun düzenlediği basın toplantısında, Osman Said’in yanı sıra, diğer iki Filistinli esir Nazif Nayif Salim Hac Huseyn ve Fahed Shoulubi de açıklamalarda bulundu. Hapishanelerde 9 bin 600'den fazla Filistinli esirin hâlâ insanlık dışı şartlarda yaşadığını aktaran esirler, 7 Ekim 2023’ten beri 36 esirin işkence altında öldüğünü ve bunların 18’inin cesedinin ailelerine verilmediğini ifade etti.

GAZETECİLERE DESTEK ÇAĞRISI

Filistinli esirler, İsrail’in 7 Ekim sonrası Gazze’de yürüttüğü soykırıma eş zamanlı olarak hapishanelerde de büyük insanlık suçları işlediğine dikkat çekti. İçeri Bak Platformu’nun gözden kaçırılan bu ihlalleri dünya kamuoyuna aktarmak için kurulduğuna vurgu yapan esirler, basın toplantısına katılan gazetecilerden hapishanelerdeki insanlık suçlarına ilişkin doğru verilen yer aldığı dosya haberler hazırlayarak esirlere destek vermelerini ve onların durumunu dünya kamuoyunun gündeminden düşürmemelerini istedi.

Ebu Safiyye iki haftadır darbediliyor

İşgalci İsrail ordusu tarafından Aralık 2024’te tutuklanmasının ardından 1,5 yıldır hapis tutulan bir başka Filistinli doktor, Kemal Advan Hastanesi Müdürü Dr. Husam Ebu Safiyye ile ilgili de dramatik gelişmeler yaşanıyor. İsrail merkezli İnsan Hakları İçin Doktorlar Örgütü'nden (PHRI) yapılan açıklamada, avukat Nasır Ebu Avde ve PHRI Hukuk Danışmanı Tamir Blank'ın 14 Temmuz'da Nitzan Hapishanesi'nde Ebu Safiyye'yi ziyaret ettiği belirtildi. Açıklamaya göre Ebu Safiyye, 2 Temmuz'dan bu yana gardiyanlar tarafından sürekli darbedildiğini ve ellerinde morluklar oluştuğunu ifade etti. İsrail’in kendisini tek kişilik hücrede tecrit altında tutmaya devam ettiğini aktaran Ebu Safiyye, görüşme sırasında, "Beni buradan kurtarmak için mümkün olan her önlemi alın" dedi.


Katil İsrail'in Gazze'deki saldırılarında can kaybı 73 bin 246'ya çıktı
Dünya
Katil İsrail'in Gazze'deki saldırılarında can kaybı 73 bin 246'ya çıktı
İsrail'den Batı Şeria'ya yeni yerleşim birimi onayı: 'Filistin Devletinin kurulması engellenecek'
Dünya
İsrail'den Batı Şeria'ya yeni yerleşim birimi onayı: 'Filistin Devletinin kurulması engellenecek'
İşgalci İsrail Bakanı'ndan skandal sözler: 'Gazze'deki yıkımı görmek iyi hissettiriyor'
Dünya
İşgalci İsrail Bakanı'ndan skandal sözler: 'Gazze'deki yıkımı görmek iyi hissettiriyor'
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026