|

İstikamet Irak çıkıyorlar

Suriye’den çekilmeye başladığını resmen duyuran Amerikan ordusu Irak’a taşınıyor. Pentagon, Tanf-Anbar hattında 4 yeni üs kuracak.

Haber Merkezi
04:00 - 12/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 03:31 - 12/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
ABD askerlerinin Suriye’den tahliyesine başlanırken Ankara-Washington temasları da artarak sürüyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyetin 5 Şubat’ta ABD’ye giderek muhataplarıyla PKK ve FETÖ konularında görüşmeler yapacağı açıklandı.
ABD askerlerinin Suriye’den tahliyesine başlanırken Ankara-Washington temasları da artarak sürüyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyetin 5 Şubat’ta ABD’ye giderek muhataplarıyla PKK ve FETÖ konularında görüşmeler yapacağı açıklandı.

Suriye'deki Amerikan askerlerinin çekilme süreci resmen başladı. ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) bir yetkili, "Bazı ekipmanları Suriye'den çekmeye başladığımızı teyit ediyorum" derken, DEAŞ'la Mücadele Koalisyonu Sözcüsü Albay Sean Ryan ise Suriye'den çıkışın devam ettiğini ancak tahliye takvimi ve askerlerin konumuna ilişkin bilgi paylaşmayacağını söyledi. DEAŞ bahanesiyle PKK'yı bölgeye yerleştiren ABD'nin, resmi açıklamalara göre Suriye'de 2 bin dolayında askeri bulunuyor. Ancak gerçekte bu rakamın 5 binler düzeyinde olduğu sanılıyor. Washington'un bölgede 20'ye yakın üssü de var. ABD Başkanı Donald Trump'ın 19 Aralık 2018'de duyurduğu 'çekilme' kararına Pentagon bir süre direnç göstermiş, hatta Savunma Bakanı Jim Mattis istifa etmişti. ABD kurumlarından gelen çelişkili açıklamalar da birçok soru işaretine yol açmıştı.

IRAK’A 4 ÜS DAHA

  • Gelinen noktada çekilmeye ilişkin son resmi beyanlar, Trump'ın kararının sahada uygulanacağını gösteriyor. Tahliye işlemlerinde kullanılacak gemi ve uçaklar da belirlendi. Ancak ABD askerlerinin çekilme işlemi yalnızca Suriye kuzeyi ve doğusuyla sınırlı kalabilir. Çünkü Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Suriye güneyinde Ürdün-Irak sınırında bulunan Tanf Üssü'nün boşaltılmayacağını ileri sürdü. Sözkonusu kamp, yıllardır 'muhalif' maskesi altında PKK ve DEAŞ için militan yetiştirildiği iddialarının odağındaydı. Tanf'ın akıbetinin önümüzdeki günlerde belli olması beklenirken Suriye kuzeyinden tahliye edilecek Amerikan askerlerinin yeni adresi ise neredeyse kesin gibi. Çünkü ABD ordusu, Irak'a 4 kalıcı üs daha inşa edecek.

HEPSİ TANF HATTINDA

2003’te işgal ettiği Irak'ta ABD'nin 10'u aşkın askeri üssü bulunuyor. Şimdi bu üslere, hepsi de Suriye sınırındaki El Anbar vilayetinde kurulu olmak üzere 4 kamp daha eklenecek. ABD'nin yeni kalıcı üsler kuracağı bölgenin Suriye güneyindeki Tanf ile aynı eksende olması dikkat çekiyor. Washington'un planını duyuran Iraklı yetkililer, üslerin inşa edilmesinin ardından ABD'nin Anbar'da toplamda 9 üsse sahip olacağını belirtti. Trump'ın kararıyla birlikte ABD, Suriye'nin kuzey ve doğusundan çekilirken Irak'ta ise varlığını daha da güçlendirecek.

#Suriye
#Irak
#Pentagon
#Tanf-Anbar
#Üs
5 yıl önce