|

Kahire’de Arap NATO’su rüyası

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump yönetiminin Ortadoğu politikasına ilişkin manifesto olarak nitelenen konuşmasında Arap NATO’su olarak değerlendirilen Ortadoğu Stratejik İttifakı’nı (MESA) gündeme getirdi.

Yeni Şafak
04:00 - 12/01/2019 Saturday
Güncelleme: 02:06 - 12/01/2019 Saturday
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Mısır’daki Kahire Amerikan Üniversitesi’nde önceki gün konuşan ABD Dışişleri Bakanı, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu politikasını adeta yerden yere vurdu ve Trump yönetiminin, bölgenin en ciddi tehditleriyle yüzleşmek, enerji ve ekonomik iş birliğini desteklemek için “Ortadoğu Stratejik İttifakını” kurmaya çalıştığını söyledi. “Bu çaba, Körfez İşbirliği Konseyi üyelerini, Mısır ve Ürdün’ü bir araya getiriyor. Bugün bu ülkelerden Orta Doğu Stratejik İttifakının (MESA) sağlamlaşması için bir sonraki adımı atmalarını istiyoruz” diyen Pompeo, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, Körfez ülkesi Umman’a resmi ziyaret gerçekleştirmesini hatırlatarak, yakın zamana kadar hayal bile edilemeyecek yeni ilişkilerin kök saldığını dile getirdi.


İran’ı hedef aldı

Pompeo, beklendiği gibi konuşmasında İran yönetimini de hedef aldı. İran’a karşı tarihteki en güçlü ekonomik yaptırımları uyguladıklarını iddia eden ABD Dışişleri Bakanı, yaptırımların “İran normal bir ülke gibi hareket edene kadar” artarak devam edeceği tehdidinde bulundu. Pompeo, üstü kapalı olarak Arap ülkelerini Suriye’de daha çok rol oynamaya da çağırdı. ABD’nin, DEAŞ’a karşı yürütülen savaşın kazanılmadan Suriye’den çekilmeyeceğini ifade eden Pompeo’nun, “Ancak Başkan Trump’ın da dediği gibi, müttefiklerimizin daha fazla katkıda bulunmasını istiyoruz” diye konuşması dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanı, dün de bir açıklama yaparak, 13-14 Şubat tarihlerinde Polonya’da İran ve Ortadoğu gündemli bir uluslararası zirve toplayacaklarını ilan etti.

  • Kadim düşmanlık
  • İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun İran’ı hedef alan açıklamalarına cevaben yaptığı yazılı açıklamada Washington yönetiminin Ortadoğu’da yeni bir kaos peşinde olduğunu ileri sürdü. ABD’nin “aşırıcı yeni yönetiminin kadim İran düşmanlığı” nedeniyle kendinden önceki hükümetin tüm adımlarına muhalefet ettiğini savunan Kasımi, Washington yönetiminin özel lobiler ve akımlar tarafından “aldatılmış başarısız çevrelerden” de yararlanarak izlediği bu yolun ABD çıkarlarına hizmet etmediğini ileri sürdü. Kasımi, “Sayın Pompeo, bir kere daha çok açık bir şekilde ABD’nin İran düşmanı olduğunu ilan etti” ifadelerini kullandı.
#Mike Pompeo
#Donald Trump
#ABD
#Orta doğu
#MESA
#İttifak
#İran
5 years ago