|

Kandil seni bekler

ABD, Suriye işgali için kullandığı PKK’nın masrafını Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihale etti. Sözde Rakka’nın istikrarı için terör örgütüne 100 milyon dolar veren Riyad’ın, Türkiye’ye karşı Kandil’i de ihya edip etmeyeceği merak konusu.

Haber Merkezi
04:00 - 19/08/2018 Pazar
Güncelleme: 01:54 - 19/08/2018 Pazar
Yeni Şafak
Selman bin Abdülaziz
Selman bin Abdülaziz

Trump-Selman-Sisi üçlüsünün geçtiğimiz yılki ‘küre pozu’ sonrası başlayan Riyad-Kandil flörtü yeni bir boyuta evrildi. Suudi Arabistan yönetimi, Suriye’de terör örgütü PKK/PYD’yi açıktan fonlamaya başladı. ABD Başkanı Trump’ın 2017 Mayıs’ında Riyad’ı ziyareti sonrası terör örgütü ile Suudi yetkililer arasında hızlanan temaslar, gelinen noktada Türkiye’ye karşı ortaklığa dönüştü. Riyad, Pentagon destekli PKK’nın kullanımı için 100 milyon dolar para ayırdı; kılıf olarak seçilen tabir ise ‘istikrar projeleri’ oldu.

KERVANA BAE DE KATILDI

ABD ordusunun ‘DEAŞ’ bahanesiyle harabeye çevirdiği Rakka’nın ‘istikrara kavuşması’ için gönderildiği söylenen para, Washington’un PKK’yı finanse etmek için Suudi Arabistan’ı seçmiş olduğunu kanıtlıyor. Örgüte yardım kervanına, 15 Temmuz darbe girişiminin finansörlerinden Birleşik Arap Emirlikleri de katılmakta gecikmedi. BAE, Suriye PKK’sı için ilk etapta 50 milyon dolar taahhüt etti. Suud-BAE resmi desteğinin, ABD’nin Suriye için ayırdığı 230 milyon doları bu ülke için harcamaktan vazgeçtiğini açıklamasının ardından meydana gelişi dikkat çekti.


ASIL RAKAM 4 MİLYAR

Doğrudan PKK’ya verilecek Suud-BAE parasının deklare edilen kısmı toplamda 150 milyon dolar. Ancak gerçek rakamın çok daha büyük olduğu belirtiliyor. İşgal ettiği bölgelerde 5 bin TIR ve 2 bin uçak dolusu silah yardımını ABD’den alan Suriye PKK’sı, Türkiye’nin Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarının devamı ihtimaline karşı yeni terör çetelerini ise Suud desteğiyle kuruyor. ‘Sınır muhafızları’ adı altında kurulan birlikler için bir süredir kayıt yaptırmayı sürdüren PKK’lılar, örgütsel eğitimlerinin tamamlanmasının ardından 200’er ABD Doları maaşla silah altına alınıyor. Trump’ın yeni terörist ordusu için Suud Kralı Selman bin Abdülaziz’den 4 milyar dolar istediği ortaya çıkmıştı.

RİYAD 300 TIR GÖNDERDİ

ABD silahıyla ve Suud parasıyla Türk askerinin karşısına çıkmaya hazırlanan PKK’lı teröristler, Riyad’ın kendilerine desteğinden oldukça memnun görünüyor. Geçtiğimiz nisan ayında Suudi güçlerce hazırlanmış ‘yardım’ konvoyu, Irak üzerinden PKK’ya gönderilmiş; Riyad yönetimi konvoydaki 300 TIR’ın silah yüklü olduğu iddiaları karşısında suskun kalmıştı. Bir saray darbesiyle hanedanın muhalif olabilecek bütün üyelerini tasfiye eden Kral Selman ve oğlu Muhammed, Körfez işlerinden sorumlu Suudi bakanı da 2017 Ekim ayında PKK işgalindeki Rakka’ya göndermiş, burada terör elebaşılarıyla görüştürmüştü.

ORAYI DA İMAR EDECEK Mİ

Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ayrıca, ülke medyasına “PKK/PYD aleyhinde hiçbir haber yayınlanmayacak” şeklinde talimat verdiği de iddia edilmişti. Bunun yanında, ülkede kraliyet ailesine yakın gazeteler PKK elebaşılarıyla röportajlar yayınlamış, hatta Kandil’deki elebaşılardan terörist Rıza Altun hakkında ‘PKK’nın Dışişleri Bakanı’ ifadesi kullanmıştı. Suud Hanedanı’nın ‘imar planları’ arasında Suriye kuzeyi sonrası Kandil Dağları’nın da bulunup bulunmadığı merak konusu.

  • İhaleyi aldı
  • Beyaz Saray’ın Kongre onaylı 230 milyon doları Suriye için harcamama kararı ülkede tartışma yarattı. Kararın, ABD güçlerinin Suriye’den çekilmekte olduğunun kanıtı anlamına geldiğini düşünen Demokratlar’a, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’in verdiği cevap, sözkonusu masrafın Suud-BAE eksenine ihale edildiğinin işareti oldu. “Ortakların yapacağı 300 milyon dolarlık katkı, Suriye projelerine aktarılan kaynaktan çok daha yüksek olacak” diyen Nauert, hem Suud-BAE katkısının 150 milyon dolarla kalmayacağını itiraf etti hem de rakamın 300 milyonun çok üstünde olduğunun işaretini verdi. İşgallerin sürdürülmesi için yine DEAŞ bahanesine sarılan Nauert, ABD’nin Suriye’den çıkmayacağı iddiasını da sürdürdü.
#Suudi Arabistan
#Birleşik Arap Emirlikleri
#PKK
#Rakka
6 yıl önce