|

Karabağ için bir araya geldiler

Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında gerginlik sürerken, gerginliğin azaltılması için görüşmeler de başladı. Azerbaycan-Ermenistan ve Rusya'nın Dışişleri Bakanları 3'lü toplantıda bir araya geldi.

Yeni Şafak
13:33 - 7/04/2016 Perşembe
Güncelleme: 14:20 - 7/04/2016 Perşembe
DHA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dağlık Karabağ sorunu ve Ermenistan-Azerbaycan çatışmasının çözümüne çok yakın olduklarını söyledi.



Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov'un katılımıyla üçlü toplantı gerçekleştirildi. Bakanlar, görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.



Memmedyarov, toplantının ana gündemini üç ülkenin demiryollarını birleştiren Kuzey-Güney demiryolu hattının oluşturduğunu, bunun dışında enerji, terör ve kaçakçılıkla mücadele ve Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında yaşanan gelişmeleri konuştuklarını belirtti.



Dağlık Karabağ sorununun ve Ermenistan-Azerbaycan çatışmasının biran önce çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Memmedyarov, iki taraftan da can kayıpları yaşandığını, savaşın tüm taraflara zarar verdiğini belirtti.



Önlerinde bazı önerilerin bulunduğunu ve bunları müzakere edeceklerini bildiren Memmedyarov, önce Ermeni ordusunun işgal altındaki toprakları terk etmesi gerektiğini gerektiğini vurguladı.



Zarif de Dağlık Karabağ sorununun uluslararası hukuk kuralları ve BM ilkeleri çerçevesinde çözülmesi gerektiğini kaydetti.



Ermenistanlı mevkidaşıyla da konuyu görüştüğünü aktaran Zarif, ateşkesin siyasi çözüm elde edilene kadar korunması gerektiğinin önemine değindi.



Rusya'nın hem Azerbaycan hem de Ermenistan ile iyi ilişkiler içerisinde olduğunu öne süren Lavrov ise, tarafların ateşkes mutabakatına uymasını ümit ettiklerini belirtti.



Lavrov, "Anlaşmanın bileşenleri artık masamızda. Çözüme çok yakınız. Dün İlham Aliyev ve Memmedyarov'la bu konuyu görüştüm, yarın da Ermeni mevkidaşım Eduard Nalbantyan'la yine bu konuyu görüşeceğim. Keskin nişancıların her gün birbirinin gözüne bakmasını engellemek lazım. Siyasi çözüm için çabaları artırmalıyız" şeklinde konuştu.


#Azerbaycan
#Ermenistan
#Rusya
#Azerbaycan-Ermenistan temas hattında gerginlik
#3 ülkenin dışişleri bakanları bir arada
8 yıl önce