|

Kerküklü Araplar: Havice'yi kurtarın

Kerkük'teki Araplar, üç yıldan beri terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünde olan Havice'nin kurtarılması çağrısında bulundu.

Yeni Şafak
15:49 - 15/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 15:52 - 15/05/2017 Pazartesi
AA
Kerkük'e bağlı Havice terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünde bulunuyor.
Kerkük'e bağlı Havice terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünde bulunuyor.

Kerkük'teki Araplar, 3 yıldan bu yana terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünde olan kente bağlı Havice ilçesinin kurtarılması çağrısında bulundu.

Kerkük'teki Arapları bir araya getiren yerel siyasi kuruluş "Arap Meclisi" binasında basın toplantısı düzenleyen üyeler, abluka sebebiyle açlık oranının giderek arttığı ilçede toplum ölümlerin meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

İlçeye bir yıldan bu yana giriş-çıkışların yapılamadığını hatırlatan Arap Meclisi Başkan Yardımcısı Yasin el-Ubeydi, ''Bir yıldan beri ablukaya maruz kalmasından dolayı insanların zor şartlar altında hayat mücadelesi verdiği Havice ilçesi ve ilçeye bağlı köylerin afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz.'' dedi.

''Havice'nin kurtarılması Irak'ın güvende olması demektir''

İlçenin kurtarılmasının Irak'ın güvenliği için büyük önem arz ettiğini belirten Ubeydi, ''Havice ilçesi ve ilçeye bağlı Zap, Abbasi, Multaka, Reşad ve Rıyad nahiyeleri sadece Kerkük için değil tüm Irak'ın güvenliği için önem arz etmektedir." diye konuştu.

"Havice'yi kurtarma operasyonu" için merkezi hükümete baskı yapmak amacıyla geniş katılımlı gösteriler düzenleyeceklerini belirten Arap Meclisi üyesi İsmail el-Hadidi de şunları söyledi:

"Havice operasyonunun başlatılması için başta merkezi hükümet olmak üzere tüm taraflara baskı yapmak amacıyla geniş katılımlı gösteri düzenlemeye hazırlanıyoruz. Havice ilçesinin kontrolünü elinde tutan DEAŞ terör örgütü sadece Kerkük için değil Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ve Kerkük'ün birçok bölgesi için de tehdittir."

İlçe ve ilçeye bağlı köylerde yaşayanların son bir yıldır kaderlerine terk edildiğini vurgulayan Arap Meclisi üyesi Hatem et-Tai ise ''Bölge halkı hiç bu kadar zorluk ve açlık krizi yaşamamıştı. Gıda maddeleri ve stokların tükendiği Havice ilçesi ve ilçeye bağlı yüzlerce köydeki insanlar açlıkla mücadele ediyor. Operasyon bir an önce başlatılmadığı takdirde bölgeden toplu ölüm haberleri alabiliriz." ifadelerini kullandı.

Tai, ilçenin kurtarılması için Bağdat'taki merkezi yönetim ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

#Kerkük
#Havice
#Araplar
#DEAŞ
7 yıl önce