|

Kilise krizi büyüyor

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile üç kiliseden din adamı, Rusya’dan bağımsız Ortodoks kilisesinin kuruluşunu ilan etti. Yeni birleşik kilisenin lideri seçilen Mitropolit Epifaniy, 6 Ocak’ta İstanbul’a gelerek Aya Yorgi’yi ziyaret edecek. Fener Patrikhanesi, Ukrayna Kilisesi’nin bağımsızlık talebini daha önce kabul etmişti.

Yeni Şafak
04:00 - 17/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:32 - 17/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ve din adamları bağımsız Ortodoks kilisesinin kuruluşunu duyurdu.
Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ve din adamları bağımsız Ortodoks kilisesinin kuruluşunu duyurdu.

Ukrayna-Rusya geriliminin başladığı 2014 yılından bu yana Ortodoks dünyasının gündeminde olan kiliseler krizi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin bağımsızlığı tartışmalarıyla iyice alevlendi. Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Ayasofya Katedrali’nde önceki akşam ülkedeki üç Ortodoks kilisesinden din adamları ve Devlet Başkanı Petro Poroşenko bağımsız Ortodoks kilisesinin kuruluşunu ilan etti.

  • Katedralin önündeki Sofya Meydanı’nda toplanan binlerce kişinin önünde kararı duyuran Poroşenko, “
    Bugün tarihe kutsal bir gün olarak geçecek. Bugün Rusya’dan nihai bağımsızlığın elde edildiği gün. Bu, Putinsiz ve Kirillsiz (Moskova Patriği) bir kilise. Bu kilise Rus yönetimine ve Ukraynalıları öldüren Rus ordusuna dua edilmeyecek kilisedir
    ” ifadelerini kullandı.

Poroşenko, kilisenin başpiskoposunun “Epifaniy” ismiyle anılan Sergey Dumenko olduğunu açıkladı. Yeni birleşik kilisenin lideri seçilen Mitropolit Epifaniy, 6 Ocak’ta İstanbul’a gelerek Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi’ni ziyaret edecek.

#Ukrayna
#Rusya
#Ortodoks
#Bağımsız
#Kilise
#Petro Poroşenko
5 yıl önce