|

Körfez'e 120 bin asker

Trump ve etrafını saran savaş baronları dünyayı korkunç bir savaşa sürüklüyor. Körfez’e uçak gemisi, B-52 bombardıman uçakları ve Patriot bataryaları yığan ABD, İran’a askeri müdahale planlarını da raftan indirdi. Pentagon, bunun için Ortadoğu’ya 120 bin asker göndermek için düğmeye bastı.

Haber Merkezi
04:00 - 15/05/2019 Çarşamba
Güncelleme: 02:23 - 15/05/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

ABD yönetimi, İran’a yönelik askeri müdahale planlarını raftan indirdi. The New York Times (NYT), İran’ın nükleer silah geliştirmeye imkan veren faaliyetleri ilerletmesi ya da ABD güçlerine saldırması halinde Ortadoğu’ya 120 bin asker gönderilmesini içerdiğini yazdı. ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusal güvenlik ekibinin perşembe günkü toplantısında Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan’ın güncellenmiş askeri planlar sunduğu belirtildi. Güncellenen plandaki asker sayısının 2003’te Irak’ı işgalinde kullanılan asker sayısıyla aynı olması dikkat çekti. Gazete, askeri harekatları bitirip yenilerine girmeme eğilimi gösteren Trump’ın bu kadar çok Amerikan askerini tekrar Ortadoğu’ya göndermek gibi bir karar alıp almayacağının meçhul olduğunu yazdı.


TALİMAT ŞAHİNLERDEN

Gazetenin ABD yönetiminden yetkililere dayandırdığı haberinde, askeri planların revize edilmesi talimatını, Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın liderliğindeki ekibin verdiği belirtildi. En şahin neocon olarak tanınan Bolton’ın George W. Bush’un yönetimi döneminden beri İran’a saldırı planları yapıyor. ABD yönetimi ay başından itibaren, “İran merkezli güçlü tehdit” iddiasıyla, Basra Körfezi bölgesine savaş ve bombardıman uçakları başta olmak üzere, uçak gemisi ve amfibik saldırı gemileri göndermeye başladı.

  • Trump: İran için 120 bin yetmez!
  • ABD Başkanı Trump, New York Times gazetesindeki haberin doğru olmadığını belirtti. Trump “NYT’nin haberi ise kesin yalan haberdir. NYT yalan haber yazıyor. (Bölgeye asker gönderme) Bunu kesinlikle yapardım ancak böyle bir şeyi planlamadık. Umarım planlamak zorunda da kalmayız. Eğer planlamış olsaydık bundan daha fazla asker gönderirdik.” dedi.
  • Sabotajı İran’a bağladılar
  • Öte yandan, Fuceyra’da 4 petrol tankerine sabotajı araştırmak amacıyla BAE tarafından davet edilen Amerikan askeri yetkililer ilk bulgularında sabotajda İran veya İran’a bağlı vekil güçlerin izine rastladıklarını iddia ettiler. Amerikalı yetkililer iddialarına ilişkin herhangi bir somut kanıt ise sunmadı. 4 geminin kıç taraflarında benzer şekilde bir tür patlayıcı ile açılmış delikler oluşmuştu.


#ABD
#Körfez
#İran
#Pentagon
5 yıl önce