|

Kritik zirve bugün

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir araya geliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:47 - 16/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
İngiliz Daily Mail gazetesine röportaj veren Trump, Rusya lideri Putin’i kişilik özellikleri hakkında yorum yapabilecek kadar iyi tanımadığını fakat onunla iyi geçinmeyi umduğunu söyledi.
İngiliz Daily Mail gazetesine röportaj veren Trump, Rusya lideri Putin’i kişilik özellikleri hakkında yorum yapabilecek kadar iyi tanımadığını fakat onunla iyi geçinmeyi umduğunu söyledi.

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşecek kritik zirvede, ABD-Rusya ilişkileri, ABD seçimlerine müdahale iddiası, Suriye, nükleer silahsızlanma, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri faaliyetleri, Kırım’ın ilhakı ve Kuzey Kore konuları ele alınacak. Helsinki Zirvesi, Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ettiği yönündeki iddiaların alevlendiği ve müttefiklerin Washington ve Moskova arasındaki yakınlaşmadan endişe duyduğu bir dönemde gerçekleşiyor.

AVRUPA DİKEN ÜSTÜNDE

NATO Zirvesi’nde Avrupa ülkelerini sert şekilde eleştiren Trump’ın Putin’le yapacağı görüşme eski kıtada yakından takip ediliyor. Trump’ın olası tavizlerinin Avrupa’nın güvenliğini tehlikeye atacağı değerlendirmesi yapılıyor. AB, Baltık bölgesindeki askeri tatbikatların askıya alınması, Avrupa’daki ABD askeri varlığının azaltılması veya Rusya’nın Kırım ilhakının tanınması gibi tavizler vermesinden endişe duyuyor.

LİDERLERE MEKTUP

Zirveye ev sahipliği yapacak olan Finlandiya’nın en büyük gazetesi Helsingin Sanomat, liderlere hitaben bir açık mektup yayınladı. İngilizce, Fince ve Rusça olmak üzere üç ayrı dilde basılan açık mektupta, Finlandiya’nın daha önce de gergin dönemlerde Rus ve ABD liderlerini ağırladığı hatırlatılıp ‘Helsinki ruhunun yardımıyla liderlerin ülkeden her zaman yüzlerinde birer gülücük ile ayrıldığı’ ifade edildi.


May’e ‘AB’yi dava et’ tavsiyesi

İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD Başkanı Trump’ın, özel görüşmelerinde kendisine Avrupa Birliği’ne (AB) karşı dava açması tavsiyesinde bulunduğunu söyledi. BBC televizyonuna demeç veren May, “(Trump) bana AB’yi mahkemeye vermem gerektiğini söyledi. ‘AB’ye dava aç. Müzekereye gitme, onları dava et’ dedi” ifadelerini kullandı.

#ABD
#Donald Trump
#Vladimir Putin
6 yıl önce