|

'Kudüs' için ses çıkarmayan tek Müslüman yönetim

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tüm dünyadan tepki yağdı. Bütün Müslüman ülkelerde halk ayağa kalktı. Kudüs için sesini çıkarmayan tek Müslüman yönetim ise IKBY oldu. Barzani yönetimi sesini çıkarmadı ancak bölgedeki İslami partiler ABD'ye sert tepki göstererek, Kudüs'ün yanında olduklarını vurguladı.

Yeni Şafak
08:30 - 13/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 08:41 - 13/12/2017 Çarşamba
AA
Mescid-i Aksa sınırları içerisinde yer alan Kubbetu's Sahra
Mescid-i Aksa sınırları içerisinde yer alan Kubbetu's Sahra

Başta Müslüman dünyası olmak üzere dünyadaki hemen hemen tüm kesimlerin tepkisini çeken Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv’deki büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıma kararına IKBY yönetiminden en ufak bir eleştirinin gelmemesi dikkatlerden kaçmadı.

2 İslami partiden sert tepki

IKBY yönetiminden ses çıkmamasına karşın bölgedeki en önemli iki İslami partiden Trump'ın skandal kararına tepki geldi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) en önemli iki İslami parti Komel ve Yekgirtu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" ilan etmesi kararının bölgede yeni sorunlar ortaya çıkaracağını savundu.


Kürdistan İslami Toplum Partisi (Komel) sözcüsü Dr. Abdullah Verti, konuya dair açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Trump'ın Kudüs için verdiği kararın bölgedeki sorunları daha da karmaşık bir hale getirip, yeni sorunların çıkmasına neden olacağını dile getiren Verti, sözlerini şöyle sürdürdü:


Bu kararın uygulamaya konulmasının önüne geçilmesi için uluslararası toplum ve İslam ülkelerini hareket geçmeye çağıran Verti, "ABD'nin bu karardan vazgeçmesi ve geri adım atması yerinde olacaktır." ifadesini kullandı.

Verti, kararın uygulanması halinde Müslümanlar nezdinde bir şeyin değişmeyeceğini dile getirerek, "Kudüs'ün her daim Filistinlilerin mülkü olacağını ve Müslümanların da kıblesi ve kutsal kenti olarak" kalmaya devam edeceğini vurguladı.

"Çok yanlış"

IKBY'de Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na yakınlığıyla bilinen Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Genel Sekreter Yardımcısı Hadi Ali de Trump'ın Kudüs kararı hakkında şunları söyledi:

"Kudüs'ün Müslümanlar için ne kadar önemli olduğu aşikar ve herkes çok iyi biliyor. Peygamber efendimizin mekanıdır. Kudüs bizler için önemli olduğu kadar tüm insanlığın da mirasıdr. Kudüs hakkında alınan tüm siyasi kararlar da Müslümanlar dikkate alınmazsa bunun çok yanlış olacağı bilinmelidir. Müslümanların ilk kıblesidir bu kent. Bu yüzden tüm Müslümanlar Trump'ın kararını siyasi, dini ve insani olarak çok yanlış buluyor."



Yekgirtu Genel Sekreteri Bahaddin: İslam ülkeleri net bir tavır koyamadı

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Genel Sekreteri Salahaddin Bahaddin, ABD tarafından Kudüs'ün "İsrail'in başkenti" olarak tanınmasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) de dahil olmak üzere İslam ülkelerinin "net bir tavır" ortaya koyamadığını belirtti.

Bahaddin, yaptığı açıklamada "Kudüs meselesinde IKBY dahil olmak üzere İslam ülkeleri farklı sebeplerden dolayı net bir tavır ortaya koyamadı. Bazıları tavır koymaktan çekindi ya da tehlikenin boyutunun farkında değiller." ifadelerini kullandı.


"Kudüs ve Mescid-i Aksa, İslam ümmeti için önemli kutsal yerler arasında. Kutsallık da üzerinde pazarlık yapılacak bir durum değildir." diyen Bahaddin, "Bu karar yanlıştır ve İslam ümmetiyle Müslümanların kutsallığına da bir ihanettir. Aynı zamanda Hristiyanlar için de kutsal bir yerdir. Kudüs'ün İsrail'in başkenti yapılması, kendilerine dahi hizmet etmeyecektir. Mevcut barış sürecine bir darbe olup, çatışmaları artıracaktır."
dedi.

Bahaddin, sözlerine şöyle devam etti:

Meseleye aklı selim bir şekilde bakılırsa, verilen kararın doğru olmadığının görüleceğini dile getiren Bahaddin, "Bu karardan vazgeçilmesi ve lağvedilmesini temenni ediyoruz. Müslümanların bu konuda ne hissettiklerini iyi bilmeleri gerekiyor. Ortadoğu'nun zaten biriken birçok sorunu var." değerlendirmesinde bulundu.

#Barzani
#Kudüs
#Filistin
#Mescid-i Aksa
6 yıl önce