|

Kudüs'te 2015 böyle geçti

Çalışma alanı olarak sadece Kudüs'ü seçen ilk ve tek dernek olan Mirasımız Derneği, geçtiğimiz yıl boyunca İsrail'in Kudüs'te imza attığı hak ihlalleriyle ilgili bir rapor hazırlayarak basınla paylaştı. 2015 yılının birçok açıdan ilkleri barındırdığını belirten Genel Başkan Muhammed Demirci, Kudüs halkının yüzde 75'inin fakirlik sınırının altında yaşadığını vurguladı. İsrail'in bu 44 Filistinliyi öldürdüğünü dile getiren Demirci, 2 binden fazla kişinin tutuklandığını hatırlattı.

Yeni Şafak
14:29 - 27/01/2016 Çarşamba
Güncelleme: 15:31 - 27/01/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği, 2015 yılında Kudüs'te yaşanan gelişmelerin ele alındığı bir rapor çalışması yayınladı. Mirasımız Derneği Genel Başkanı Muhammed Demirci, sunumunu gerçekleştirdiği 'Kudüs'te 2015 Raporu'nun, İsrail'in amacının Mescid-i Aksa'yı tamamen yok etmek olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Son belirlemelere göre Kudüs halkının yüzde 75'inin yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğini hatırlatan Demirci, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınların artık sıradanlaştığına dikkat çekti.




2015'te yaşanan ilkler

İsrail tarihinde ilk kez 2015 yılında işgal güçlerinin Kıble Mescidi'ne postallarıyla girerek mescidi tahrip ettiklerini vurgulayan Demirci, yine bu yıl ilk kez yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'nın içinde İsrail bayrağı dalgalandırdığını söyledi. Muhammed Demirci, İsrail'in Mescid-i Aksa'yı zamansal ve mekânsal olarak bölünmesi konusunda çalışmalarını hızlandırdığını ve bu yıl belli günlerde mescidi Müslümanlara tamamen kapatıp sadece Yahudileri alarak zamansal bölünmenin temelini attığını ifade etti.



6'sı çocuk 44 Filistinli öldürüldü, 2 binden fazla kişi tutuklu

Mirasımız Derneği tarafından hazırlanan 'Kudüs'te 2015 Raporu'na göre, bu yıl İsrail güçlerinin saldırılarında 44 Filistinli öldürüldü. Öldürülenlerden 1'i kadın 6'sı çocuktu. Yine bu yıl İsrail tarafından 2 bin 260 hukuksuz tutuklama gerçekleştirildi. Tutuklanan bu kişilerin 212'si kadın, 304'ü çocuk. 2015 yılı içinde 80 Kudüslü ailenin evi İsrail tarafından yıkıldı ve Mescid-i Aksa'ya 11 bin 307 İsrailli baskın düzenledi. Ayrıca 2015 yılında 323 Filistinliye 'Aksa'ya Giriş Yasağı' getirildi.




Bunların yanı sıra 2015 yılında 1948 İslami Hareket Lideri Şeyh Raid Salah'a bağlı bulunan 17 kurumun çalışmaları durduruldu. Kudüs Muhafızı Şeyh Raid Salah, yardımcısı Kemal Hatip ve bu kurumlarla ilgili çok sayıda dava açıldı.



Mirasımız Derneği'nden Kudüs'e 13 milyon dolar

Tüm bu hak ihlallerine karşın Kudüslü Müslümanları yalnız bırakmadıklarını belirten Mirasımız Derneği Genel Başkanı Muhammed Demirci, 2015 yılı süresince Kudüs'le ilgili olarak 13 milyon dolarlık projelere imza atıldığını dile getirdi. Mescid-i Aksa bahçesi içerisinde ilim tahsil eden ve mescidi koruyan 1100 İlim Halkası öğrencisine 12 ay boyunca burs desteği sağlandığını, Aksa'nın boş kalmaması için düzenlenen Beyarık Seferleri ile 450 bin kişiyi ücretsiz olarak Mescid-i Aksa'ya taşıdıklarını belirten Demirci, 5 cami ve 8 evin de restore edildiğini söyledi. Ramazan ayı boyunca 300 bin kişiye iftar ve sahur verildiği bilgisini veren Demirci, Kurban bağışlarıyla da yaklaşık 220 bin kişinin bayram sevincine ortak olunduğunu belirtti.


#Mirasımız Derneği
#Kudüs
#Filistin
#Mescidi Aksa
#İsrail
#Hak İhlali
8 yıl önce