|

Küresel izolasyonla karşı karşıya

Cemal Kaşıkçı cinayetinin kan donduran detayları Suudi Arabistan’a yönelik silah ambargosunu uluslararası gündemin baş sırasına taşıdı.

Haber Merkezi
04:00 - 23/10/2018 Salı
Güncelleme: 02:18 - 23/10/2018 Salı
Yeni Şafak
Suud’a silah ambargosu yayılıyor
Suud’a silah ambargosu yayılıyor

ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Ben Sasse, Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin, “Suudilerin açıklaması gereken çok şey var. Suudi Arabistan’a silah satışının durdurulması da dahil tüm seçenekler masada olmalı” dedi. Sasse, “Suudilerin örtbas için ortaya koyduğu hikayeler karmaşık. Kazara çıkan bir arbede için yanınızda kemik testeresi getirmezsiniz.” yorumunu yaptı.

AHLAKSIZ HÜKÜMET

Temsilciler Meclisi New York Üyesi Peter King de ABC kanalında yaptığı açıklamada, “Suudiler bugüne kadar başa çıkmak zorunda kaldığımız en ahlaksız hükümet olduğunu düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

BERLİN’DEN ÇAĞRI

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Suudi Arabistan’a silah satışımı durdurduklarını açıklamasının ardından Berlin tüm AB ülkelerine seslenerek silah satışını durdurmalarını istedi. Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier Riyad yönetiminin üzerinde etkili olabilmek için Avrupa Birliği bünyesinde ortak tavır alınması üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

BELÇİKA KATILIYOR

Belçika’nın Valon Bölgesi Hükümet Başbakanı Willy Borsus, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinde Riyad’ın parmağının bulunduğu kesinlik kazandığı takdirde, bu ülkeye silah ihracatı yapmayacaklarını açıkladı. Borsus, cinayeti en sert şekilde kınadıklarını belirtti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau pazar akşamı verdiği bir röportajda Suudi Arabistan ile olan 15 milyar Kanada doları değerindeki savunma anlaşmasını feshedebileceklerini kaydetti.

#Suudi Arabistan
#Ambargo
6 yıl önce