|

Latin Amerika Evanjelizme esir

ABD Başkanı Trump'ın siyasetine yön veren Evanjelizm Latin Amerika siyasetini de derinden etkilemeye başladı. G. Amerika'da yayılan Evanjelizm, bölge ülkelerini ABD yörüngesinde politikalara yönlendirmeye başladı.

Haber Merkezi
04:00 - 4/09/2018 Salı
Güncelleme: 09:07 - 4/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Trump, kaba popülist söylemlerin politik karşılık bulduğu Latin Amerika siyasetinde etkisini arttırdı.
Trump, kaba popülist söylemlerin politik karşılık bulduğu Latin Amerika siyasetinde etkisini arttırdı.

ABD’nin fiilen veya siyaseten desteklediği askeri darbeler sayesinde, G. Amerika'da yayılan Evanjelizm, bölge ülkelerini ABD yörüngesinde politikalar izlemeye zorluyor ve bu durum da Latin Amerika siyasetini derinden etkiliyor.

Evanjelistlerin yönlendirdiği ABD Başkanı Donald Trump, kaba popülist söylemlerin politik karşılık bulduğu Latin Amerika siyasetinde etkisini arttırdı. Trump'la birlikte Latin Amerika siyasetinde ‘Trump tipi’ Latin Amerikalı siyasetçiler daha fazla dikkat çekmeye başladı. Latin Amerikalı sağcı liderler de tıpkı Trump gibi ulusal sınırlara bir duvar örme arzusu içinde, göç ve göçmen karşıtı bir politik görüşe sahip ve beyaz elitlerden oluşan kabineler kurdular.

DÖNÜŞÜM HIZLANDI

Latin Amerika’da son üç yılda, sağ siyasetçiler Brezilya, Arjantin, Peru ve Şili'de cumhurbaşkanlığına yükseldi. On yıllardır ilk defa, Güney Amerika'nın dört lider ekonomisi, muhafazakâr hükümetlerin eline geçti. Özellikle Trump’ın din ve milliyetçilik temelinde gelişen başına buyruk tavırları, skandalları, teo-ekonomik ve pragmatik uygulamaları, Latin Amerika liderleri ile de özdeşleştiriliyor. İktidarda olan dört sağcı lider, Peru, Brezilya, Şili ve Arjantin liderleri, Hristiyanlık’tan ziyade, Trump yönetimi üzerinde ciddi etkisi bulunan Evanjelizme doğru ciddi bir dönüşüm gayreti içerisindeler.

TRUMP'LAR ÇOĞALIYOR

Bunların dışında cinsiyetçi, homofobik ve ırkçı yaklaşımlarda bulunan “Latin Amerika’nın Trump’ı’’ olarak bilinen Guatemala Başkanı Jimmy Morales, başkan adaylığı yarışına katılan “Tropiklerin Trump’ı” olarak bilinen Kosta Rikalı Juan Diego Castro ve “Brezilya’nın Trump’ı’’ olarak lanse edilen Rio de Jenerio kongre üyesi milliyetçi başkan adayı Bolsonaro, Trump'la benzerlikler taşıyor.

Beyaz elitleri tercih ediyorlar

Örneğin Latin Amerikalı liderler de tıpkı Trump gibi ulusal sınırlara bir duvar örme arzusu içerisindeler. Latin liderler de göç ve göçmen karşıtı bir politik görüşe sahip. Beyaz elitlerden oluşan kabineler kurdular. Bu liderler aynı zamanda, sosyal muhafazakâr bir toplum meydana getirme peşinde. Yani Hristiyanlık’tan ziyade, Trump yönetimi üzerinde ciddi etkisi bulunan Evanjelizme bir dönüşüm gayreti içerisindeler. Bu bağlamda Latin Amerika’da ciddi bir Evanjelik topluluk oluştuğunu ve bu toplulukların seçimlerde muhafazakâr partileri/liderleri tercih ettiği açık. Bunun dışında Latin Amerikalı liderlerin de ticaret/ekonomi merkezli bir arka planları bulunmuyor. Bu faktörler Latin Amerika siyasetinde oldukça yeni. Arjantin, Peru ve Şili'nin başkanları olan Mauricio Macri, Pedro Kuczynski ve Sebastián Piñera gibi Trump da iş dünyasının tanınmış isimleri. Özellikle Şili Başkanı Piñera, dünyanın en zengin 859. kişisi.

#Latin Amerika
#ABD
6 yıl önce