Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda: Türkiye NATO'nun çok önemli bir üyesi

13:24, 19/01/2023, PerşembeG: Güncelleme: 14:01, 19/01/2023, Perşembe
AA
Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda: Türkiye NATO'nun çok önemli bir üyesi
Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda

Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) katılmak üzere geldiği İsviçre'nin Davos kasabasında, değerlendirmelerde bulunan Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, "Türk dostlarımızla çok iyi bir işbirliğimiz var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çok iyi kişisel ilişkim var ve temmuzdaki NATO zirvesinde kendisini Vilnius'te ağırlamayı sabırsızlıkla bekliyorum. Türkiye, NATO topluluğumuzun çok önemli bir üyesi." dedi.

Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) katılmak üzere geldiği İsviçre'nin Davos kasabasında, değerlendirmelerde bulunan Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda,
"Türk dostlarımızla çok iyi bir işbirliğimiz var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çok iyi kişisel ilişkim var ve temmuzdaki NATO zirvesinde kendisini Vilnius'te ağırlamayı sabırsızlıkla bekliyorum. Türkiye, NATO topluluğumuzun çok önemli bir üyesi."
ifadelerini kullandı.

Türkiye ile askeri alandaki işbirliğini geliştirmenin önemli olduğuna değinen Nauseda, gelecekte birçok farklı alanda daha geniş kapsamlı ortaklıklar öngördüğünü belirtti.


Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle dünya genelinde yaşanan gıda krizinde Türkiye'nin arabulucu rolüne de övgüde bulunan Nauseda,
"Türkiye'nin Ukrayna tahılını birçok ülkeye ihraç edecek kanallar bulma çabalarını gerçekten takdir ediyorum, Türkiye'nin gıda güvenliğine katkıda bulunmaya devam etmesini umut ediyorum."
dedi.
Nauseda, Litvanya'nın da Polonya ve diğer ülkeler üzerinden Baltık limanlarına gönderilen Ukrayna tahılının alternatif dağıtım kanallarına sahip olduğu için bu ihracat planlarına katkıda bulunduğuna işaret ederek,
"Bu konuyla hepimiz uğraşıyoruz ve bu noktada birlik olmak çok önemli."
değerlendirmesini yaptı.

'Rus gazına olan bağımlılık azaldı'

Dünya enerji piyasasında arz-talep dengesinde boşluk yaşandığını, bunun da enerji fiyatlarını arttırdığını aktaran Nauseda, Litvanya'nın Rusya-Ukrayna savaşının ortasında Rus gazına olan bağımlılığını kestiğini anımsattı.


Son 20 yıldır bazı özel projeleri uygulamak ve bunun altyapısını düzenlemek için büyük adımlar atan Litvanya'nın Baltık kıyısındaki yüzer Klaipeda LNG terminalini kullanmasının, Rus enerji tedarikçileriyle bağlarını koparmasına yardımcı olduğunu belirten Nauseda,
"Artık Rus ham petrolü almıyoruz. Mazeikiai'de çok fazla miktarda ham petrol bulunan büyük bir petrol rafinerimiz var. İsveç ve Polonya ile elektrik bağlantıları kurduk, bu da bize Rus enerji arzına bağımlı olmamamıza imkan veriyor."
diye konuştu.

Enerji alanında uygulamaya karar verdikleri bütün projeleri hayata geçirdiklerini vurgulayan Nauseda, bu durumun da kendilerini geçen nisanda Rus enerji tedarikçileriyle bağları koparma sonucuna götürdüğünü söyledi.


Cumhurbaşkanı Nauseda,
"Yapmak istediğimiz her şey bu değil, bu da çok önemli. Şu anda Kıta Avrupa'sının, elektrik şebekesi anlamında senkronizasyon sürecindeyiz. Hala post-Sovyet elektrik sistemindeyiz, bu da enerji bağımlılığımızın son önemli unsuru. Dolayısıyla bu önlemler ayakta kalmamız ve geleceğe pozitif bakmamız konusunda bize yardımcı oluyor."
değerlendirmesini yaptı.

Litvanya'dan Ukrayna'ya Bayraktar TB2 desteği

Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'nın yanında olduklarını, hükümet programı dışında Litvanya halkının da Ukrayna'ya yardım için mücadele ettiğine değinen Nauseda, Litvanyalıların, Ukrayna'ya Bayraktar TB2 satın almak için kampanya düzenlediğini, Baykar Teknoloji'nin de bunun üzerine Bayraktar TB2'yi Litvanya'ya ücretsiz temin ettiğini hatırlattı.


Gitanas Nauseda,
"İnsanlar bu nihai sonuca ilişkin çok heyecanlandılar çünkü Türk şirketi, Bayraktar'ı ücretsiz olarak teslim etmeye karar vermişti. Çünkü Litvanya halkının bu heyecanı karşısında çok pozitiftiler."
dedi.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026