|

Maduro direndi ABD çuvalladı

ABD, “arka bahçe” olarak nitelediği Latin Amerika’da bozguna uğradı. Washington’ın bizzat kurguladığı Venezuela darbe girişimi, üzerinden 24 saat geçmeden püskürtüldü. Kalkışmanın taşeron liderleri kaçmak zorunda kalırken, darbeci askerler Brezilya Büyükelçiliği’ne sığındı. Zafer ilan eden Venezuela lideri Nicolas Maduro darbecilerden hesap sorulacağını duyurdu.

Haber Merkezi
04:00 - 2/05/2019 Thursday
Güncelleme: 01:48 - 2/05/2019 Thursday
Yeni Şafak
Venezuela’daki darbe girişimi bastırıldı.
Venezuela’daki darbe girişimi bastırıldı.

Venezuela’da salı günü ABD öncülüğünde başlayan darbe girişimi 24 saat geçmeden bozguna uğratıldı. ABD’nin desteklediği darbeci liderler Juan Guaido, Leopoldo Lopez ve askerler, darbe girişiminden saatler sonra çil yavrusu gibi dağıldı. Leopoldo Lopez, İspanya’nın Caracas büyükelçiliğine sığınırken, darbeci askerlerin de Brezilya büyükelçiliğine sığındığı ortaya çıktı. Washington’un kuklası Juan Guaido ise darbe bastırıldıktan sonra saklanmak zorunda kaldı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da “Ulusa sesleniş” konuşmasında “Bu darbe girişimi cezasız kalmayacak, ülkenin cumhuriyet başsavcısıyla konuştum. Bu iş için özel 3 ulusal savcı atadım” açıklamasını yaparak, Washington’a net mesaj gönderdi.


ORDUYA TEŞEKKÜR ETTİ

Maduro, konuşmasının başında, darbe teşebbüsünü bastırması, sadakati ve disiplinli davranışı nedeniyle Venezuela ordusuna teşekkür etti. La Carlota Hava Üssü’nde çıkan çatışmalara değinen Maduro, “Basında, La Carlota Askeri Hava Üssü’nün alındığına dair haberler çıktı ancak La Carlota Hava Üssü kesinlikle alınamadı. Tıpkı diğer askeri üsler gibi, La Carlota da alarm durumundaydı” diye konuştu.


LOPEZ DARBEYİ YÖNETTİ

Eski muhalif Leopoldo Lopez’in darbeyi yönettiğini belirterten Maduro, “Bugün sabah saatlerinde sosyal medyada, aşırı sağcı muhalif, faşist ve 18 yıldır bütün darbe girişimlerinde bulunan, ev hapsinden kaçan Leopoldo Lopez’in görüntüleri yayınlandı. Darbe teşebbüsünü özel olarak yönetiyordu ve daha sonra kendi kendini devlet başkanı ilan eden milletvekili Guaido, kaydettiği videoyla bir çağrı yaparak, askeri darbeye olan desteğiyle ortaya çıktı” dedi.

HEDEF İÇ SAVAŞTI

Venezuela lideri Maduro, darbe girişiminin aynı zamanda bir iç savaşı tetiklemek amacıyla yapıldığına yönelik şüphesini, “Biz sadece meydana gelecek karışıklığı, çılgınlığı düşündük. Ne arıyorlardı, bir çatışma mı? Orduyu oraya yığmamızı mı istiyorlardı? Ya orada 100-200 kişinin öldüğü bir felaket olsaydı? Bunu düşünmek oldukça önemli” sözleriyle dile getirdi.

  • Erdoğan’a özel teşekkür
  • Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza darbe girişimi karşısında gösterdiği “Kararlı ve açık destek” için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Venezuela’daki darbe girişimini kınayan açıklamalarını paylaştı. Açıklamalar karşısında memnuniyetini dile getiren Arreaza, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a uluslararası hukuka ve barışa verdiği kararlı ve açık destek ile Venezuela’daki demokrasiye gösterdiği saygı için teşekkür ederiz” ifadesini kullandı.
  • Rusya: Enformasyon savaşı
  • Pompeo’nun, “Maduro’yu kararından Rusya vazgeçirdi” açıklamasına yanıt veren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Venezuela ordusunu demoralize etmeye çalışan ABD’nin şimdi de enformasyon harbi kapsamında yalan haberlere başvurduğunu söyledi. CNN’e konuşan Zaharova, “Washington, var gücüyle Venezuela ordusunu demoralize etmeye çalıştı ve şimdi de enformasyon harbi kapsamında yalan haberlere başvuruyor” dedi.
  • Askerler: Kandırıldık
  • Venezuela’daki başarısız darbe girişimi ile 15 Temmuz’u benzeştiren bir başka gelişme ise, darbeci askerlerin “kandırıldık” ifadesini kullanması oldu. Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, darbe girişiminin merkezi Altamira Meydanına zorla götürüldüklerini söyleyen rütbesiz askerlerin görüntülerini paylaştı. Zırhlı bir aracın içine üstleri tarafından kandırılarak bindirildiklerini tekrarlayan askerler, “Bizi kandırarak oraya götürdüler. Bir çavuş geldi ve bizi Miraflores’teki özel bir görev için götüreceğini söyledi. Bu görevi kabul etmediğimizde bize silah doğrulttu” diyerek yaşadıklarını anlattı.



Pompeo’dan FETÖ senaryosu


Venezuela’da darbe ve iç savaş planları bozguna uğrayan Trump yönetimi ise öfke saçtı. ABD Başkanı Donald Trump, darbe girişiminin başarısız olması sonrası Küba’yı hedef alırken, Havana’yı daha sert yaptırımlar uygulamakla tehdit etti. Ancak en dikkat çekici açıklama ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan geldi. Pompeo, 15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili FETÖ tarafından dile getirilen yalan haberi hatırlatacak şekilde, Venezuela lideri Maduro’nun darbe girişimi sırasında Küba’ya kaçmak üzere olduğunu ancak bunun Rusya tarafından engellendiğini iddia etti. Maduro’nun kısa bir zaman önce ülkeyi terkederek Küba’ya gitmeyi planladığını belirten Pompeo, “Ruslar devreye girerek Maduro’yu bu kararından vazgeçirdi” ifadelerini kullandı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da “Bir süredir Maduro’dan sonraki gün yapacaklarımız konusunda planlama yapıyoruz” sözleriyle darbe girişimindeki ABD aklını ifşa etti.



#ABD
#Venezuela
#Nicolas Maduro
5 years ago