|

Mısır'daki gösteriler İsrail'de kabusa neden oldu

İsrail Ordu Radyosu, dün Mısır'ın birçok kentinde düzenlenen gösteriler nedeniyle kriz yayını yaptı. Gösterilerin İsrail'in güvenliği için tehdit oluşturduğu üzerine yer alan konuşmalarda, "Mısır'daki gösteriler tehlikeli bir şekilde gelişiyor ve Sisi düşerse, bu durum İsrail'in çıkarlarına feci şekilde zarar verebilir" ifadeleri dikkat çekti.

14:52 - 21/09/2019 Cumartesi
Güncelleme: 14:55 - 21/09/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Kahire'de dün akşam saatlerinde düzenlenen gösteriler, İsrail'de paniğe yol açtı.
Kahire'de dün akşam saatlerinde düzenlenen gösteriler, İsrail'de paniğe yol açtı.
Mısır'ın başkenti Kahire başta olmak üzere, dün birçok ilde büyük protestolar düzenlendi. 2013'te iktidarı
darbeyle gasp eden Sisi karşıtı gösteriler
İsrail'de de endişelere neden oldu.
İsrail Ordu Radyosu, Mısır'daki protestolar nedeniyle kriz yayınına geçti. Radyodaki konuşmalarda, "
Mısır'daki gösteriler tehlikeli bir şekilde gelişiyor ve Sisi düşerse, bu durum İsrail'in çıkarlarına feci şekilde zarar verebilir
" ifadeleri dikkat çekti.

Mısır'da neden protesto başladı?

İspanya’da yaşayan Mısırlı müteahhit Muhammed Ali’nin iki hafta önce sosyal medya üzerinden yayımlamaya başladığı videolar, kısa sürede yayılmış ve söyledikleri Mısır sokaklarında karşılık bulmuştu.

Yönetimle uzun süre çalıştığını ve ülkede son yıllarda yapılan yolsuzlukları bildiğini anlatan Ali’nin özellikle de Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’yi hedef alması ve suçlaması dikkati çekmişti.

Mısır polisi göstericileri hedef aldı

Polisin müdahalesinin ardından Tahrir Meydanı’na çıkan caddelere dağılan eylemciler ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Bazı caddelerde güvenlik güçleri göz yaşartıcı bomba kullandı ve bazı eylemcileri gözaltına aldı.

Hüsnü Mübarek dönemindeki gösterileri hatırlattı

Polis, eylemlerin sona ermesinin ardından özellikle de Tahrir ve Talat Harb meydanları ve bu meydanlara çıkan caddelerde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Ülke dışından yayın yapan muhalefete yakın televizyon kanalları ve sosyal medyada onlarca gösteri ve eylem görüntüsü yayımlandı.

  • Eylemcilerin 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetiminin devrildiği 25 Ocak Devrimi esnasında kullandığı defol anlamına gelen “İrhal” şeklinde sloganlar attığı duyuldu.
Sosyal medya üzerinden “
Tahrir Meydanı
” adında bir hashtag açıldı. Söz konusu hashtagın kısa sürede Mısır genelinde birinci sıraya yükseldiği belirtildi.
#Sisi
#Mısır
#Darbe
5 yıl önce