|

Mistura Suriye'yi ziyaret edecek

Suriye'deki anayasa görüşmeleri için BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura, çarşamba günü Şam'ı ziyaret edecek. Önümüzdeki ay görevinden istifa edeceğini açıklayan de Mistura, Suriye'deki son anayasa toplantısını gerçekleştirecek.

Yeni Şafak
11:20 - 24/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 11:21 - 24/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura
Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura

Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye Anayasası'nın kurulması tartışmaları için Çarşamba günü Suriye'yi ziyaret etmeye hazırlanıyor.

2014'ten bu yana krizden zarar gören ülke için özel elçi olarak çalışan De Mistura'nın ziyaret kararı, Kasım ayının son haftasında kişisel nedenlerden dolayı görevinden ayrılacağını açıklamasının ardından geldi. Pazartesi günü ise Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Esed rejimi ile yeni bir BM özel elçisinin atanmasını görüştüğünü söylemişti.


Kritik rol Birleşmiş Milletler'in

Suriye anayasasının yeniden yazılmasıyla görevli organı kurmanın sorumlusu olduğu için Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'deki rolü oldukça önemli.

Suriye anayasası kurulunun oluşturulması, Ocak ayı sonlarında Rusya'nın Soçi kentindeki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nde kabul edilmişti. Daha önce de Mistura, komitenin çalışmalarının Kasım ayında başlatılmasını engelleyecek hiçbir neden görmediğini açıklamıştı.

  • Kasım sonunda görevi bırakıyor
  • Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Stafan de Mistura, kasım ayının sonunda görevinden ayrılacağını açıklamıştı. BM Suriye Özel Temsilcisi olarak 4 yıl 4 ay görev yaptığını belirten de Mistura, önünde hala bir ay olduğunu ve anayasa komitesini kurmak için bu son ayı aktif bir şekilde değerlendireceğini söylemişti. Anayasa komitesinin en az yüzde 30'unu kadınların oluşturması gerektiğini kaydeden de Mistura, komitede herhangi bir siyasi tarafın da hakim olmaması gerektiğini vurgulamıştı.

#Suriye
#BM
#Anayasa
6 yıl önce