|

Muhaliflerden Esed'li geçişe 'hayır'

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Suriye'de siyasi çözümün "Cenevre Bildirisi'ne ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olması gerektiğini ve Beşşar Esed'in herhangi bir aşamada mevcudiyetinin kesinlikle kabul edilmez olduğunu" vurguladı.

Yeni Şafak
22:25 - 23/10/2015 Cuma
Güncelleme: 19:28 - 23/10/2015 Cuma
AA

SMDK Başkan Yardımcısı Hişam Merve imzasıyla yayımlanan yazılı açıklamada, Rusya'nın bazı kardeş ve dost ülkelerin Esed'in geçiş dönemindeki rolü konusundaki görüşlerinde yumuşama olduğu şeklinde bir intiba oluşturma çabası içinde olduğu ancak bu intibanın hiçbir kesim tarafından onaylanmadığı belirtildi.





Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr'in "DAEŞ'in yok edilmesi için Esed'in yönetimden uzaklaştırılması gerektiğini" vurguladığına işaret edilen açıklamada, Rusların "Suriye halkı başkanını seçiyor" sloganı altında Esed'i yeniden bir yerlere getirmeye çalıştığı kaydedildi.



Açıklamada ayrıca, "Suriyeliler 350 bin kişinin ölümüne neden olan bir suçlunun yeniden Suriye'yi yönetmesine izin vermedi, vermeyecek" ifadesine yer verildi.



"Esed'in geçiş döneminde bir gün bile kalmasını kabul etmiyoruz"

Öte yandan SMDK Siyasi Kurulu Genel Sekreteri Enes el-Abde de "Beşşar Esed'in geçiş döneminde bir gün bile kalmasını kabul etmiyoruz" dedi. Abde, siyasi çözümün Suriye halkının kabul edeceği, çıkarlarının korunacağı ve 20 Haziran 2012'deki Cenevre Bildirisi'ne uygun olacak şekilde gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.



Açıklamaların, ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarının Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulma çabaları çerçevesinde Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir araya geldiği bir zamanda yapılması dikkati çekti.



#Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyon
#Esed
#geçiş
8 yıl önce