|

Münbiç'te PYD eliyle 'bayrak savaşı'

Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'ın elinde bulunan El Bab'ı temizleyerek Münbiç'e yönelmesinden sonra telaşa kapılan terör örgütü PKK/PYD, Münbiç'i anlaştığı Esed rejimine bırakmaya hazırlanıyor. Şuana kadar birçok defa ABD bayrakları ile görüntü veren PYD'li teröristler şimdi de Rusya bayrağına sarıldı.

Yeni Şafak
11:28 - 5/03/2017 Pazar
Güncelleme: 12:06 - 5/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
PKK/PYD'li teröristler ABD bayrağından sonra şimdi de Rusya bayrağını direklere astı.
PKK/PYD'li teröristler ABD bayrağından sonra şimdi de Rusya bayrağını direklere astı.

TSK'nın desteklediği ÖSO birliklerinin El Bab'ı DEAŞ'tan kurtardıktan sonra terör örgütü PKK/PYD'nin kontrolünde bulunan Münbiç'e yönelmesi, terör örgütünde büyük bir korkuya yol açtı. Türkiye'nin sözde NATO müttefiki ABD tarafından eğitilen ve silahlandırılan PKK/PYD'li teröristler ABD askerlerinin koruması altında bölgede kanton oluşturmaya çalışıyor. Türkiye'nin El Bab sonrası Münbiç'e yönelmesinden sonra korkuya kapılan terör örgütü ABD bayrağına sığındı.



CENTOM'dan PKK/PYD propagandası

ABD'li CENTOM komutanı Votel'in bölgeye ziyareti ve DEAŞ ile mücadele için oluşturulan Birleşik-Ortak Görev Gücü Komutanı Korgeneral Stephen Townsend'ın açıklamaları sonrası ABD'nin koruması altına alınan PKK/PYD'nin elindeki bölgelere ABD birlikleri de sevk edildi. Türkiye'ye karşı teröristleri koruma altına alan CENTOM'un resmi twitter hesabı da PKK/PYD'li teröristlerin fotoğraflarını 'Savaşmaya hazırlar' notu ile paylaşarak teröristlere olan desteğini bir kez daha gösterdi.



Obama döneminde büyük destek gören terör örgütü PKK/PYD'nin Rakka operasyonunda yer alıp almayacağı ise yeni Başkan Donald Trump'ın DEAŞ ile mücadele stratejisinin açıklanması ile netlik kazanacak. Pentagon tarafından hazırlanan yeni planın nasıl şekilleneceği ile ilgili tartışmalar devam ederken, CENTOM'da Trump'ın kararını etkilemek için doğrudan terör örgütü PKK/PYD'nin propagandasını yapmaya devam ediyor. Townsend daha önce yaptığı açıklamada terör örgütü PKK/PYD'nin Rakka operasyonuna katılmasını beklediğini söyledi.



Townsend PKK/PYD'yi savunuyor

Türkiye ise Münbiç operasyonu için ABD'nin daha önce verdiği sözün gereği olarak terör örgütü PKK/PYD unsurlarının bölgeden çekilmesini bekliyor. Bunun gerçekleşmemesi halinde Türkiye'nin PKK/PYD'ye karşı operasyon için düğmeye basması bekleniyor. Türkiye'nin bölgeye girmesini engellemek isteyen ABD ise bölgeye yeni zırhlı birlikler sevk etti. ABD'li komutan Townsend son yaptığı açıklamada Türkiye'nin olası Münbiç operasyonuna karşı olduklarının sinyalini verdi. PKK/PYD'nin Rakka operasyonunda yer almasını isteyen Townsend, “TSK, koalisyonun Rakka için çalışmalarını engellememeye dikkat etmeli" diyerek teröristlere desteklerini açık etti. ABD diğer yandan da Esed rejimi ile PKK/PYD arasında yapılan anlaşmaya sessiz kalarak Esed rejiminin bölgeye girmesine seyirci kaldı. Asıl hedefin Türkiye'yi bölgeden uzak tutmak olduğu anlaşılan bu hamle ile hem ABD hem de Rusya bir kez daha terör örgütünü bir kart olarak kullanmaya devam ettiğini gösterdi.



Dengeler değişiyor

Suriye'deki son gelişmelerle uluslararası güçler arasında adeta bir bayrak yarışına dönüşen dengeler Münbiç'te daha da net anlaşıldı. El Bab'ın temizlenmesinden sonra yeni bir dengenin ortaya çıktığı Suriye'de terör örgütü DEAŞ, kontrolündeki birçok bölgeyi Esed rejimine bıraktı. El Bab'ın güneyinden Münbiç'e uzanan koridoru alan Esed rejimi ise Münbiç ile kurduğu bağlantı üzerinden PYD ile yeni bir ittifak oluşturdu. Türkiye'nin Münbiç operasyonundan korkan PYD, ABD'nin de sessiz onayı ile Esed rejimi ile anlaşarak Münbiç'in bir kısmını rejime terk etti. Böylece Türkiye ve ÖSO güçleri ile aralarında bir tampon bölge oluşturan terör örgütü kuzeyde bulunan Sacur Çayı bölgesini ise ABD'li askerin konuşlandırılması ile güvenli hat yapmaya çalışıyor.



PYD'li teröristler Münbiç'e Rus bayrağı dikti

Esed rejimi Rusya'nın desteği ile Münbiç'e ilerleyişini sürdürürken, terör örgütü PKK/PYD ise Türkiye'ye karşı bu defa Rus bayrakları ile mesaj vermeye kalkıştı. PKK'nın Suriye kolu YPG'ye bağlı birçok hesaptan paylaşılan fotoğraflarda Münbiç'in bazı bölgelerinde Rusya bayraklarının direklere asıldığı görülüyor. Paylaşılan fotoğraflardan birinde YPG'li bir terörist Rus bayrağını direğe asarken görülüyor. Diğer taraftan da ilçeye insani yardım amacıyla gönderilen askeri kamyonlara Rusya ve Suriye rejiminin bayraklarının asılı olduğu görülüyor.



ABD'nin sessiz onayı

Şimdiye kadar Esed rejimine karşı olduğunu açıklayan ABD yönetimi ise yaşananları sessiz kalarak destekliyor. Nitekim PKK/PYD'li teröristlerin yanı sıra ABD askerlerinin de bulunduğu Münbiç'e Esed rejimine bağlı askerlerin girmesi ABD'den habersiz değil. Pentagon'da daha sonra yaptığı açıklamada bu gelişmelerden haberdar olduklarını doğruladı. ABD'nin sessiz desteği ile Esed rejimine bırakılan bölgelere yakın bir noktada çekilen başka fotoğraflarda ise Amerikan zırhlı birlikleri görülüyor. ABD Özel Kuvvetler'ine bağlı askerler ağır silahlarla donatılmış zırhlı araçlarla bölgeden hareket ediyor.






Türkiye'den Suriye'de çok yönlü operasyon Münbiç'teki ittifaklar deşifre oldu Rusya'dan kritik Münbiç açıklaması







#ABD
#PKK/PYD
#DEAŞ
#Esed rejimi
#Münbiç
7 yıl önce