|

NATO’ya sığındı

Türkiye’deki FETÖ soruşturması kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu, NATO toplantısına katıldı. Darbe girişimi sonrası TSK’dan ihraç edilen ve görevli olarak bulunduğu ABD bilgilendirilmesine karşın, Uğurlu’nun NATO toplantısına katılması şaşkınlıkla karşılandı

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/08/2016 Cuma
Güncelleme: 22:49 - 11/08/2016 Perşembe
Yeni Şafak

12 Temmuz'da İzmir'deki askeri casusluk davasından hakkında gözaltı kararı verilen, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ise TSK'dan ihraç edilen Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu'nun, NATO'nun resmi internet sitesine göre 26 Temmuz'da ABD'de Norfolk NATO üssünde toplantısına katıldığı ortaya çıktı.



İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato, İzmir'deki askeri casusluk soruşturmasındaki usûlsüzlüklere ilişkin inceleme ve belgeler doğrultusunda Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma başlattı. Aralarında Fetullah Gülen ve FETÖ'nün üst düzey yöneticilerinin de yer aldığı 24 kişi hakkında gözaltı kararı veren Bato, 2'si amiral 6 muvazzaf askerin de savcılığa getirilmesi için Genelkurmay Başkanlığı'na talimat gönderdi.



İFADESİ ALINAMADI


Bu çerçevede hakkında yakalama kararı çıkarılanlardan biri olan Amiral Uğurlu'nun ifadesi, ABD'nin Virginia eyaletindeki NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı'ndaki görevi nedeniyle alınamadı. NATO'nun resmi internet sitesinde 28 Temmuz'da yayınlanan duyuruya göre, 26 Temmuz'da NATO Endüstriyel Danışma Grubu'nun çalışma toplantısına Amiral Uğurlu da katıldı. ABD Donanması'nın iletişim biriminden Abraham Essenmacher'ın yazdığı haberde, 26-27 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen çalışma grubu toplantılarına yedi ülkeden 12 görevlinin katıldığı ifade edildi.



TSK'DAN İHRAÇ EDİLDİ


Uğurlu'nun yer aldığı fotoğrafı da Essenmacher'ın çektiği, toplantının da Virginia eyaletinin Norfolk kentindeki NATO üssünde yapıldığı belirtildi. Uğurlu, 27 Temmuz'daki OHAL kararnamesi ile TSK'dan ihraç edildi. Uğurlu'nun 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı iddiası bu ihraca sebep oldu.



ABD'YE SORDUK AMA


NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı'nda görevli Uğurlu, darbe girişiminin ardından Türkiye'ye dönmeyerek Amerikan makamlarından sığınma istedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sığınma talebine ilişkin, “ABD'lilere sorduk ama henüz cevap alamadık. Cevap bekliyoruz” dedi.



Toplantıyla ilgili yorum yapmadı


Amerikan NPR radyosunun haberine göre Norfolk'taki NATO Eğitim Komutası Sözcüsü Jay Paxton, Uğurlu'nun toplantıya katılmasıyla ilgili yorum yapmazken, firari komutanın durumuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu'nun yerine 5 Ağustos itibarıyla Tümamiral Önder Çelebi atanmıştır. Çelebi, 16 Ağustos'ta göreve başlayacaktır” denildi. Paxton, Türkiye'nin görev değişikliğini NATO askeri yetkililerine bildirdiğini belirtirken, “Bu değişikliğin NATO öncülüğündeki operasyonlar ve misyonlara bir etkisi olmayacaktır. Daha ayrıntılı bilgiyi Türk yetkililerden alabilirsiniz” fadelerini kullandı.







Rapor bahanesi


Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, FETÖ'cü amiral Uğurlu'nun NATO görevinden alındığı bilgilendirmesi NATO'ya 30 Temmuz'da yapıldı. Uğurlu'nun görevlerinin sona erdiği, NATO görevinden el çektirildiği, resmi bir yazıyla Norforlk'taki NATO Karargahı'na iletildi. Tümamiral Uğurlu hakkında, İzmir'de TSK'daki Fetullahçı yapılanmaya ilişkin soruşturma kapsamında yakalama kararı çıkarıldı. Bu doğrultuda 30 Haziran'da gönderilen mesajla 9 Temmuz saat 08.00'de ifade vermek üzere İzmir'de Merkez Komutanlığı'nda hazır olması istendi. Mesajı alan Uğurlu, 7 Temmuz'da Norforlk'daki Amerikalı kulak burun boğaz uzmanı üsteğmenden vertigo rahatsızlığı olduğuna dair ikinci bir kontrole kadar süresiz rapor aldı. Uğurlu, uçağa binemeyeceğine dair raporu sunarak ifade vermeye gitmedi.





#NATO
#Mustafa Zeki Uğurlu
#Darbe girişimi
#FETÖ
8 yıl önce