|

Nükleer teste göstermelik tepkiler

Kuzey Kore'nin nükleer bomba denemesi birçok ülke tarafından tepkiyle karşılandı. ABD Başkanı Obama yapılan nükleer bomba denemesini 'provokatif' olarak değerlendirdi. Obama'nın bu açıklaması ABD tarihindeki nükleer silah kullanımlarını ve nükleer denemeleri akıllara getirdi.

Yeni Şafak
15:39 - 9/09/2016 Cuma
Güncelleme: 16:09 - 9/09/2016 Cuma
Yeni Şafak

Kuzey Kore tarihinin en büyük nükleer bomba denemesini yaptı. Güney Kore kaynakları Pyongyang yönetiminin tarihinde 5'incisini gerçekleştirdiği nükleer deneme sırasında 5.3 şiddetinde sarsıntı meydana geldiğini belirledi.




Kuzey Kore'yi "aşırı sorumsuz" olarak nitelendiren Güney Kore, bu testlerin ilgili BM kararlarının açık ihlali olduğunun altını çizdi.



Japonya Başbakanı Şinzo Abe, "Kuzey Kore'nin nükleer bombadenemesinin Japonya tarafından kabul edilemeyeceğini" söyleyerek bunun bölgedeki barış ve güvenliğe de zarar verdiğini ifade etti.



Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, uluslararası düzeydeki itirazlara rağmen Kuzey Kore'nin yine nükleer deneme yapmasına Çin hükümetinin kararlılıkla karşı olduğu belirtildi.



Barack Obama ise yaptığı açıklamada ABD'nin, Asya'da ve dünya genelindeki müttefiklerinin güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha teyit ettiğini söyledi. Ayrıca Obama, Kuzey Kore'nin "provokatif eylemlerine" karşı ciddi adımların atılması için ABD'nin müttefik ve ortaklarlarıyla iş birliği halinde çalışmaya devam edeceğini vurguladı.




Nükleer bombalar dünya tarihine 1945 yılında Japonya'da 140 bini aşkın kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan sonra girdi. ABD'nin Hiroşima ve Nagazaki'yi atom bombalarıyla vurması sonucunda 140 bini aşkın kişi çok kısa bir sürede hayatını kaybetti. Bu büyük katliam sonrasında birçok ülke kendi nükleer silahlarını geliştirmeye başladı.



Kuzey Kore'nin 206 katı nükleer silah denemesi


ABD'nin nükleer silahları kullanarak gerçekleştirdiği katliam diğer ülkelerin de bu yarışa girmesine neden oldu. Dünya üzerinde yapılan her nükleer silah denemesi aslında insanlık için tehlike ifade ediyor.



Kuzey Kore'nin büyük tepkilere yol açan son denemesiyle beraber toplamda 5 kez nükleer silah tatbikatında bulundu. 'Provokatif eylem' olarak gördüğü nükleer silah denemeleri konusunda 'hassas' olan Obama'nın tarihinde tam 1032 kez nükleer silah denemesi yapan bir ülkenin devlet başkanı olması ABD'nin samimiyetinin sorgulanmasına yol açtı.



Obama'dan Kuzey Kore açıklaması Kuzey Kore en büyük nükleer testini gerçekleştirdi Kuzey Kore'de 5,3 büyüklüğünde deprem









#ABD
#Kuzey Kore
#Nükleer Test
8 yıl önce