|

Obama sahaya indi

ABD'de bugün gerçekleştirilecek ara seçimler için eski başkan Obama'nın geleneği bozarak sahaya inmesi dikkati çekti. Obama'nın aktif bir şekilde halka 'oy verin' çağrısı yapması seçimler hakkında 'çok kritik bir dönemeç' yorumlarını beraberinde getirdi.

Yeni Şafak
09:51 - 6/11/2018 Salı
Güncelleme: 11:28 - 6/11/2018 Salı
Yeni Şafak
Barack Obama, 2009-2017 yılları arasında ABD'de başkanlık yaptı.
Barack Obama, 2009-2017 yılları arasında ABD'de başkanlık yaptı.

ABD, bugün ara seçimlere gidiyor. 100 sandalyeli Senato'nun 35'i, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı değişecek. Son kamuoyu anketleri Temsilciler Meclisi'nde Demokratların çoğunluğu ele geçireceğine işaret ederken, Senato'da Cumhuriyetçilerin mevcut çoğunluğunu koruyacağı öngörülüyor. Temsilciler Meclisi'nde Demokratların çoğunluğu ele geçirmesi durumunda, 2020'de yapılacak başkanlık seçimlerine giden süreçte Trump'ın işi bir hayli zorlaşabilir.

Obama bile meydanda

Seçimlerin çok hassas ve kritik bir dönemeç olduğu ifade ediliyor. Eski başkan Obama'nın, ABD'deki eski başkanların siyasetten uzak durma geleneğini bir kenara bırakarak Trump'a karşı Demokrat Parti kampanyasını desteklemek için sahaya inmesi de bununla yorumlanıyor.

En önemli seçim, oy verin

Obama, doğrudan Trump'ın oylanmayacağı ama Temsilciler Meclisi ve 100 koltuklu Senato'nun üçte birinin belirleneceği seçimler için, "En önemli seçim" diyerek halkı oy vermeye çağırdı.

Obama, ara seçimler için ülke genelinde pek çok programa katıldı.

Trump yalan söylüyor, korku tellallığı yapıyor

Trump’ı ‘yalan söylemek’, ‘korku tellalığı yapmak’ ve ‘siyasi şov’la suçlayan Barack Obama, “Bu siyasi karanlığın ardından, tüm ülkede halkın büyük uyanışını görüyorum” diyerek seçmen tabanını ateşlemeye çalışıyor.


Önceki gün Miami’de yaptığı konuşmada, Trump’ın Anayasa’yı ele alma biçimi ve temel nezaket kurallarına uymaması nedeniyle muhafazakâr seçmeni bile rahatsız etmesi gerektiğini savundu. Obama, “Burada müşfik olan samimi muhafazakârların da olduğunu biliyorum, ama sınırda göçmen çocuklarını annelerinin kucaklarından koparıp almanın müşfik bir tarafı yok” diyerek Trump’ın göçmen politikasını eleştirdi. Obama, göçmenlere karşı sınıra askerlerin sevk edilmesini de ‘siyasi bir oyun’ olarak niteledi.

#Obama
#ABD
#Ara Seçimler
#Trump
#Cumhuriyetçiler
#Demokratlar
5 yıl önce