|

'Önceliğimiz Musul'un kurtarılması'

Obama'nın Özel Temsilcisi McGurk, Irak'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Irak Başbakan'ı İbadi ile görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan McGurk, Irak'taki siyasi gelişmeleri takip ettiklerini ancak bu süreçte önemli olanın Musul'u DAEŞ'ten kurtarmak olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
09:34 - 12/08/2016 Cuma
Güncelleme: 09:39 - 12/08/2016 Cuma
AA

ABD Başkanı Barack Obama'nın Özel Temsilcisi Brett McGurk, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile bir araya geldikten sonra başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, terör örgütü DAEŞ ile mücadele ve bu konuda ABD'nin Irak'a desteklerine değindi.



Irak'taki askeri ve siyasi gelişmeleri yakından takip ettiklerini bildiren McGurk, "Bu süreçte önemli olan Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonudur. Elbette kurtarma operasyonuna sadece askeri açıdan bakılması doğru değildir. DAEŞ sonrası Musul ve oranın ekonomisinin de göz önünde bulundurulması lazım." diye konuştu.



"Operasyona katılacak güçlere Iraklı yetkililer karar vermeli"

Irak'ın egemenliğinin çok önemli olduğunu dile getiren McGurk, "ABD olarak bunun çok iyi bir şekilde korunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden Iraklı yetkililer, söz konusu operasyona hangi güçlerin katılacağına kendileri karar vermelidir. Bu süreçte asıl önemli olan DAEŞ sonrası Musul'da güvenlik ve istikrarın istenip istenilmemesidir." ifadelerini kullandı.



Irak'ta yaşanan ekonomik kriz

"Petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşten dolayı Irak'ın büyük bir ekonomik krizin içine girdiğinin farkındayız." diyen McGurk, şunları kaydetti:



"Ancak ABD, mali yardımda Irak'a destek çıkmaya devam edecektir. Bildiğiniz üzere John Kerry (ABD Dışişleri Bakanı), bazı ülke temsilcileriyle yaptığı toplantıda, Irak için iyi bir mali destek toplamayı başardı. Bunun yanında son birkaç yılda Irak'a milyon dolarlık yardımlarda bulunduk. Irak'ın ekonomisine mali desteğin sunulması, ABD'nin önemli bir stratejisidir."



Türkiye-Rusya ilişkilerinin iyi olması Suriye'yi etkiler

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesine değinen McGurk, "Bize göre Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin düzelmesi, direkt olarak Suriye'nin iç durumuna etki yapacaktır." değerlendirmesinde bulundu.



İki ülkeyi girişimlerinden dolayı tebrik eden McGurk, ancak Rusya'nın uluslararası yasalar ve Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyinin kararlarına bağlı kalması gerektiğini vurguladı.



Suriye'nin durumunun tüm Orta Doğu'yu etkilediğine dikkati çeken McGurk, bu nedenle Rus yetkililerin sorumluluk duygusuyla hareket etmesi gerektiğini bildirdi.



Obama'nın Özel Temsilcisi McGurk, dün Irak hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere başkent Bağdat'ta gelmişti.





#ABD
#DAEŞ
#Irak
#Musul'un kurtarılması
#Rusya-Türkiye
8 yıl önce