|

Paralel gezilere son

ABD, Kongre üyelerinin özel kurumların sponsorluğunda Türkiye’ye yaptıkları gezileri, ‘yasa dışı' olduğu gerekçesiyle yasakladı. Karar, Paralel Yapı'nın Kongre üyelerinin gezilerini finanse ettiğinin ortaya çıkmasının ardından alındı.

Yeni Şafak
17:53 - 22/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 18:20 - 22/06/2016 Çarşamba
Diğer

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Etik Komisyonu, Kongre'nin Paralel Yapı'nın organizasyonunda yapılan gezilerle ilgili usulsüzlükleri gerekçe göstererek Türkiye'ye özel kurumların sponsorluğunda gezi organizasyonlarını yasakladı. Komisyon, özel kurumların finanse ettiği gezilerin etik kurallara uymadığına hükmetti. Bu kararın ardından sadece bir kongre üyesinin geçen yıl ağustos ayında Norveç'teki bir kurumun sponsorluğunda Türkiye'yi ziyaret ettiği kaydedildi.



200 ÜYENİN ZİYARETİ KURALLARA AYKIRI


USA Today'ın haberine göre, daha önce kongre üyelerinin sık ziyaret ettiği ülkelerden biri olan Türkiye'ye, sadece 2011 yılında 100'ü aşkın Kongre üyesinin farklı sivil toplum örgütlerinin davetiyle geldiği belirtildi. Ziyaretlerden birinin arkasında 'Türkiye'den bir dini örgüt' olarak tanımlanan Paralel Yapı'nın olduğunun anlaşılmasının ardından Etik Komisyonu'nun ziyaretlerle ilgili soruşturma başlattığı ve sonuçta yaklaşık 200 kongre üyesinin Türkiye ziyaretinin kurallara aykırı şekilde finanse edildiğinin belirlendiği kaydedildi.



BİNLERCE DOLARLIK HEDİYELER VERİLMİŞTİ


ABD Kongresi üyelerinin, 2013 yılında Türkiye ve Azerbaycan'a düzenlenen gezilerini finanse eden Paralel Yapı'nın, burada işlediği usulsüzlükler, Kongre tarafından hazırlanan rapora yansımıştı. Kongre Etik Ofisi Yönetim Kurulu tarafından onaylanan ve ABD Temsilciler Meclisi'nin Etik Komitesi'ne sunulan rapor, 10 milletvekili ile Temsilciler Meclisi'nde çalışan 32 kişinin Paralel Yapı'nın organizasyonuyla gittiği seyahatin düzenlenmesindeki usulsüzlükleri, verilen binlerce dolarlık hediyeleri ve yüz binlerce dolarlık yol masraflarını ortaya koymuştu.




#ABD
#Paralel Yapı
#Gezi
#Türkiye
#Yasa dışı
8 yıl önce