|

PKK Suriye'de 10 bin DEAŞ’lıyı serbest bıraktı

Suriye’de PKK-DEAŞ pazarlığı bu kez İngiliz basınına konu oldu. The Guardian gazetesi, PKK/YPG’nin hapishanelerde tuttuğu 10 binden fazla DEAŞ’lıyı kişi başı 8 bin dolar rüşvetle serbest bıraktığını yazdı. Yeni Şafak, Ekim 2019’da YPG’nin Hol Kampı’ndaki DEAŞ’lıları para karşılığında bıraktığını ortaya çıkarmıştı.

00:00 - 23/11/2021 Salı
Güncelleme: 00:18 - 23/11/2021 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

ABD’nin “DEAŞ’a karşı mücadelede ortağı” olarak gördüğü, milyonlarca dolar ve TIR’lar dolusu mühimmat yardımı yaptığı PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin, DEAŞ’lıları örgüte finans kaynağı yaptığı ortaya çıktı. The Guardian’ın haberinde, YPG’nin esir olarak tuttuğu DEAŞ örgüt üyelerini, kirli pazarlıkların ardından kefalet bedeli olarak kişi başı 8 bin dolar karşılığında serbest bıraktığı, tanık ve belgelerle tescilendi. The Guardian’a konuşan iki eski DEAŞ mensubu, Kuzeydoğu Suriye’deki hapishanelerde tutulan 10 bini aşkın DEAŞ mensubunun para karşılığı salıverildiğini ifade etti.

ŞARTLI TAHLİYE

Rakamda anlaşılması halinde YPG’nin serbest bırakılacak terör örgütü mensuplarına belge de imzalattığı ifade edildi. Belgede serbest bırakılanların, YPG tarafından kontrol edilen bölgeleri terk etmesi zorunlu kılınırken, yeniden silahlı bir örgüte katılmama şartlarının da yer aldığı ifade edildi. Daha önce de 250 DEAŞ militanının, ABD-İngiltere öncülüğündeki koalisyon ve YPG ortak operasyonuyla Rakka’dan çıkarıldığı kanıtlanmıştı.

#Suriye
#PKK-DEAŞ
#The Guardian
#PKK/YPG
2 yıl önce