|

PKK'nın ölüm kampı

PKK’nın Suriye Haseke’de çatışmalarından kaçan siviller ile teslim olan DEAŞ’lıların ailelerini topladığı Hol Kampı’nda 100’ü çocuk 11’i kadın olmak üzere 111 kişi hayatını kaybetti. Derme çatma çadırlardan oluşan sözde kamptaki kirlilik, tarihi geçmiş gıdalar ve PKK’nın insanlık dışı uygulamaları, BM’nin gündemine taşındı.

Haber Merkezi
04:00 - 13/03/2019 Çarşamba
Güncelleme: 00:16 - 13/03/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Şimdiye kadar yaklaşık 100 çocuk, 10 kadın ve bir yaşlının hayatını kaybettiği sözde kamptaki aşağılayıcı uygulamalar, BM’nin de gündemine taşındı.
Şimdiye kadar yaklaşık 100 çocuk, 10 kadın ve bir yaşlının hayatını kaybettiği sözde kamptaki aşağılayıcı uygulamalar, BM’nin de gündemine taşındı.

Terör örgütü YPG/PKK, Haseke’de işgal ettiği Hol Kampı’nda zorla getirdiği sivilleri insanlık dışı şartlarda barındırıyor. Haseke’nin doğusundaki Hol Kampı, son dönemde insan hakları ihlalleri nedeniyle Birleşmiş Milletler’in (BM) gündeminde. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Direktörü Henrietta Fore, önceki günkü açıklamasında, kamptaki koşulların giderek kötüleştiğine dikkati çekmiş, “Bu yılın ocak ayından bu yana Bagoz’dan bu kampa ulaşmak için 300 kilometre yol yapan çocuklardan 60’ının yaşamını yitirdiği biliniyor” ifadesini kullanmıştı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, ay başındaki açıklamasında, kampta yüzde 90’ı 5 yaş altı çocuklar olmak üzere en az 84 sivilin yaşamını yitirdiğine dair raporlar olduğunu söylemişti.


AŞAĞILAYICI UYGULAMALAR

  • Haseke’deki yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, YPG/PKK, Hol beldesindeki kampı, Nisan 2017’de kurdu. YPG/PKK, Deyrizor’da terör örgütü DEAŞ ile çatışmalarından kaçan sivilleri bu kampa yönlendirdi. Şimdi de teslim olan DEAŞ’lıların ailelerini bu kampa götüren YPG/PKK, kampa girişte bazı aşağılayıcı prosedürler uyguluyor. Örgüt, ilk olarak sivilleri fotoğraflıyor ve kimlik belgelerine el koyuyor. Başörtülü kadınların başlarını zorla açarak üstlerini arıyor ve soğuk havada onları bu şekilde saatlerce bekletiyor. Hijyen şartları insani standartların altındaki lavabo ve duş kabinleri, yırtık çadırlar, tarihi geçmiş ya da geçmek üzere olan yiyecekler, kronik rahatsızlıkları olanlara ilaç temin edilmemesi, hastalara bakılmaması sözde kamptakilerin başlıca sorunları arasında yer alıyor.

YAKLAŞIK 100 ÇOCUK, 10 KADIN ÖLDÜ

Kampta şimdiye kadar, YPG/PKK zulmü ve olumsuz şartlardan ötürü yaklaşık 100 çocuk, 10 kadın ve bir yaşlı hayatını kaybetti. Ölen çocuklardan 6’sı YPG/PKK’lıların dikkatsiz kullandıkları araçların altında ezilerek can verdi. Hayatını kaybedenlerden 12’si mutfak tüpü patlaması sonucu yaşamını yitirdi. YPG/PKK, Suriye topraklarının yüzde 28’ini işgal ediyor. Örgütün işgalindeki bölgelerdeki hak ihlalleri sık sık uluslararası kuruluşlar tarafından eleştiriliyor.

#​PKK
#Suriye
#Haseke
#Hol Kampı
#DEAŞ
5 yıl önce