|

Riyad Trump’ı satın aldı

CIA’in “Kaşıkçı’yı Veliaht öldürttü” raporuna rağmen S.Arabistan Veliaht Prensi’ni koruyan ABD Başkanı Trump’a isyan var. ABD Kongresi’nin ilk başörtülü vekili Ilhan Omar tepkisini, “S. Arabistan bir Başkan’ın satın alınabileceğini ispat ediyor” sözleriyle gösterdi. Eski CIA Başkanı John Brennan da Kongre’yi göreve çağırdı.

Yeni Şafak
04:00 - 22/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:07 - 22/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Veliaht Prensi bin Selman
ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Veliaht Prensi bin Selman

CIA’in raporuna rağmen Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı koruma altına alan Trump’a tepkiler çığ gibi. ABD Kongresi’nin ilk başörtülü vekili Ilhan Omar, “Suudi Arabistan, bir başkanın satın alınabileceğini ispat ediyor” sözleriyle Trump’ı yerden yere vurdu. Washington Post gazetesi CEO’su Ryan da Trump’ı, kişisel ilişkilerini ülke çıkarlarından önde tutmakla suçladı. CIA eski Başkanı Brennan ise Kongre’yi göreve çağırdı.

ABD Temsilciler Meclisi’ne seçilen ilk başörtülü Müslüman vekil Ilhan Omar, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı koruyan tavrı nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump’ı eleştirdi.


Omar, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Başkanımız bir kez daha ahlaki pusulanın satın alınamayacağını ispatladı. Öte yandan Suudi Arabistan ise bir Başkanın satın alınabileceğini ispat ediyor” ifadelerini kullandı. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) eski Başkanı John Brennan da Beyaz Saray’a tepki göstererek, “Kongre, CIA’in Cemal Kaşıkçı konusunda bildiklerine dair kapalı bir toplantı talep etmeli” değerlendirmesinde bulundu.

KİŞİSEL ÇIKARLARINI KORUYOR

Washington Post gazetesi yazarı ve CEO’su Fred Ryan, Trump’ın “ABD Suudi Arabistan’la sarsılmaz ortaklığını devam ettirmek istiyor.” mesajı vermesine sert tepki gösterdi. Ryan, ABD Başkanı Trump’ı, ”Kişisel ilişkilerini ve ticari çıkarlarını Amerika’nın çıkarlarının üstüne koyuyor” sözleriyle suçladı. Ryan, “CIA’in bulgularından şüphe duyulmasını gerektirecek bir neden varsa, Trump acilen kanıtları kamuoyuyla paylaşmalı” çağrısında bulundu.

SONSUZA DEK ÇIKMAYACAK LEKE

Gazete editörlerinden Karen Attiah da “Kaşıkçı cinayeti, Trump ve Amerika’nın üzerinde sonsuza kadar leke kalacak” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazıda Trump’ın açıklamasına değinen yazar, “Çocukça ve beceriksizce yazılmış Beyaz Saray açıklaması, yalanlarla doluydu” tespitinde bulundu.

SENATÖRLERDEN MEKTUP

ABD’li Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler Başkan Donald Trump’a yeni bir mektup göndererek, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden doğrudan Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın sorumlu olup olmadığının “Magnitsky Yasası” kapsamında açık bir şekilde ortaya konulmasını talep etti. Komite tarafından 10 Ekim’de gönderilen ilk mektuba atıf yapan senatörler, yeni mektupta doğrudan Prens Bin Selman’ın Kaşıkçı cinayetinden sorumlu olup olmadığının Trump yönetimi tarafından ortaya konulmasını istedi.

Selman kendisini zehirledi

Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Twitter hesabından Kaşıkçı cinayeti konusunda açıklamalarda bulundu. Doğrudan Veliaht Prens’i hedef alan Graham, “Her ne kadar Suudi Arabistan stratejik bir ortağımız olsa da Veliaht Prens’in davranışı birçok bakımdan aramızdaki ilişkiye saygısızlıktır ve bana göre (bu durum) kendisini zehirlemiştir” ifadelerini kullandı.

  • Putin Veliaht’la görüşebilir
  • Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in G-20 Liderler Zirvesi’nde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşebileceğini bildirdi. Peskov, gazetecilerin sorusu üzerine görüşmenin göz ardı edilemeyeceğini ifade etti. ABD Başkanı Donald Trump da önceki gün zirve sırasında Veliaht Prens ile görüşebileceğini açıklamıştı. G-20 Liderler Zirvesi, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te 30 Kasım-1 Aralık tarihlerinde düzenlenecek.
#ABD
#Suudi Arabistan
#Donald Trump
#Ilhan Omar
5 yıl önce