|

Roket adamla tarihi zirve

Kore'de büyük gerilim oluşturan füzeler yerini diplomasiye bıraktı. ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore lideri Kim’in davetini kabul etti. İkili Mayıs'ta buluşacak. Trump’a mektup gönderen Kim, füze denemelerine sonlandırma ve ABD ile Güney Kore arasındaki askeri tatbikatları anlayışla karşılama sözü verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:09 - 10/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Şubat ayında Kore yarımadasında diplomasinin önünü açan Pyeongcheung Kış Olimpiyatlarında, katılımcıların Kim Jong- un ve Trump’ın taklitlerini yapması dikkat çekmişti. Şimdi gözler iki liderin Mayıs ayında muhtemel el sıkışmasına odaklandı.
Şubat ayında Kore yarımadasında diplomasinin önünü açan Pyeongcheung Kış Olimpiyatlarında, katılımcıların Kim Jong- un ve Trump’ın taklitlerini yapması dikkat çekmişti. Şimdi gözler iki liderin Mayıs ayında muhtemel el sıkışmasına odaklandı.

Kore Yarımadası’nda artan nükleer gerilimin çözümü amacıyla Güney Kore’nin Kış Olimpiyatları sırasında başlattığı diplomasi ilk meyvelerini verdi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD Başkanı Donald Trump’ı görüşmeye davet etti.

ABD Başkanı Trump’ın gelen daveti kabul ettiği ve ikilinin Mayıs ayında bir araya geleceği bildirildi. İki lider daha birkaç ay önce söz düellosuna girmiş, Trump, Kim’e “küçük roket adam”, Kim de Trump’a “bunak, akıl hastası” demişti. Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-Yong, ABD’li yetkililerle görüşmesinin ardından Beyaz Saray’da basın açıklaması yaptı.

Kuzey Kore lideri Kim’in Trump’a mektup gönderdiğini kaydeden Chung, Trump’ın Mayıs ayında Kim Jong-un ile görüşeceğini ifade etti. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in de sürpriz gelişmeyi yorumlayarak, ülkesinin “bir mucizeye benzer bu fırsatı” iyi değerlendirmeye çalışacağını kaydetti.

FÜZE DENEMELERİ İPTAL

Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung, “Kim ayrıca Kuzey Kore’nin bundan sonra herhangi bir nükleer veya balistik füze denemesi yapmaktan kaçınacağı vaadinde bulundu. Ayrıca ABD ile Güney Kore arasındaki rutin askeri tatbikatların sürmesi gerektiğini anladığını belirtti” değerlendirmesini yaptı.

BEYAZ SARAY TEYİT ETTİ

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, yaptığı yazılı açıklamada, Trump ile Kim’in bir araya geleceğini doğruladı. Sanders, görüşme yeri ve zamanının daha sonra belirleneceğini kaydetti. Açıklamada Sanders, “Kuzey Kore’nin nükleerden arındırılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. O zamana kadar (Kuzey Kore üzerindeki) tüm yaptırımlar ve maksimum baskı devam etmelidir” ifadesine yer verdi.

BELKİ BOŞ UMUTTUR

Önceki gün Trump, Twitter hesabından konuyla ilgili olarak, “Kuzey Kore ile müzakerelerde muhtemel ilerlemeler sağlanıyor. Uzun yılların ardından ilk kez ilgili tüm taraflar ciddi bir çaba gösteriyor. Dünya izliyor ve bekliyor. Belki bu boş bir umuttur fakat ABD (olumlu veya olumsuz) her iki yönde de daha ileri gitmeye hazırdır” değerlendirmesinde bulunmuştu.

MÜZAKERE ARZUSU ETKİLİ OLDU

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’un tutumundaki büyük değişikliğin ABD Başkanı Donald Trump’ın Kim ile görüşme kararını etkilediğini belirtti. Tillerson, Afrika turu kapsamında ziyaret ettiği Cibuti’de basına yaptığı açıklamada, Kim’in, ülkesini ziyaret eden Güney Kore delegasyonuyla diyaloğundaki proaktif tavrının ABD’yi şaşırttığını söyledi. Kuzey Kore liderinin bu tutumunun müzakere arzusunun bugüne kadarki en güçlü göstergesi olduğunu belirten Tillerson, bunun Trump’ı mevkidaşıyla görüşme kararı almaya ittiğini ifade etti.

Gündem değiştirme çabası mı?

ABD Başkanı Donald Trump’ın son bir hafta içinde iki radikal karar alması, iç siyasetteki sıkışmışlığı, dış politikayı öne çıkartarak aşma çabası olarak da yorumlanıyor. Trump bir hafta içinde önce tüm dünyada tepki uyandıran, çelik ve alüminyum ürünlerine ek vergi kararını eyleme geçirirken, beklenmedik şekilde Pyongyang’ın görüşme teklifini de kabul etti. Trump’ın söz konusu adımlar ile kendisi ve ailesine ilişkin, Özel Yetkili Savcı Robert Mueller tarafından yürütülen Rusya soruşturmasının etkisini azaltma ve özel hayatı ile ilgili gelişmeleri savuşturmayı hedeflediği değerlendiriliyor.

Çin’den destek

Çin, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında yapılması planlanan görüşmeye destek verdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, Mayıs ayında yapılması planlanan görüşmeye ilişkin “ABD ile Kuzey Kore’nin doğrudan diyalog kurması yönünde gelen olumlu haberleri memnuniyetle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı. Gıng, tarafların sorunu diyalog ve müzakere ile çözmesini tamamen desteklediklerini ifade etti.

#ABD
#Güney Kore
#Kuzey Kore
6 yıl önce