|

Rusya, Astana görüşmelerinden umutlu

Rusya'nın Suriye özel temsilcisi Alexandr Lavrentiev, garantör ülkelerin kurduğu ortak özel grubun oluşturacağı belgelerin Suriye'deki ateşkesin güçlendirilmesini sağlamasından umutlu olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
21:25 - 15/02/2017 Wednesday
Güncelleme: 21:29 - 15/02/2017 Wednesday
AA
Rusya’nın Suriye özel temsilcisi Alexandr Lavrentiev, Suriye görüşmelerinden umutlu olduklarını açıkladı.
Rusya’nın Suriye özel temsilcisi Alexandr Lavrentiev, Suriye görüşmelerinden umutlu olduklarını açıkladı.

Rusya'nın Suriye özel temsilcisi, Astana'daki görüşmelerin Suriye'deki ateşkesi güçlendirilmesine katkı sağlamasından umutlu olduklarını söyledi.


Lavrentiev, Radisson otelinde yaptığı basın açıklamasında, Suriye'deki ateşkesin güçlendirilmesine ilişkin heyetler arası görüşmelerin başladığını, bazı ilerlemeler kaydettiklerini belirtti.



Doğal olarak bazı zorluklar bulunduğunu ancak bunların önüne geçilebileceğini ifade eden Lavrentiev, yarına kadar tüm konularda mutabakata varılmasını sağlamaya çalışacaklarını kaydetti.



Heyetler arası ikili ve üçlü görüşmelerin yarın da devam edeceğini aktaran Lavrentiev, 23 Ocak'ta Astana'daki ilk görüşmelerin gerçekleşmesinden bu yana tüm tarafların yoğun çalışmalar yaptıklarını anımsatttı. Lavrentiev, şu ifadeleri kullandı:



  • "Hatırlıyorsanız 6 Şubat'ta burada (Astana) ortak özel grubun toplantısı yapıldı. Söz konusu grup önemli belgelerin oluşturulması için çalışıyor. Bu belgelerin oluşturularak mutabakata varılması zaman gerektirir. Bu belgelerin Suriye'deki ateşkesin güçlendirilmesini sağlayacağını umut ediyoruz."

Suriye'deki tüm tarafların görüşmelere yapıcı bir yaklaşım sergilediğine işaret eden Lavrentiev, özenli çalışmaların sonuçlarının yarın açıklanmasını umduklarını dile getirdi.



Görüşmelere Ürdün heyetinin gözlemcilik yapacağını anımsatan Lavrentiev, ayrıca görüşmelere “güney cepheyi” temsil eden muhalefet gruplarının katılacağını bildirdi.



"Toplantı yarın saat 16:00'da"


Toplantının resmi kısmının yarın yerel saat ile 16.00'ya doğru yapılması, ardından da basın toplantısı düzenlenmesi bekleniyor.



  1. Astana toplantısının ilki, Türkiye ve Rusya öncülüğünde 23-24 Ocak'ta düzenlenmişti.
  2. İki ülke garantörlüğünde 30 Aralık'ta ilan edilen ateşkesin güçlendirilmesi gündemiyle toplanan heyetler, ateşkesi izlemek için İran'ın da dahil olduğu üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaşmıştı.
#Astana
7 years ago