|

Rusya Devlet Başkanı Putin Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna kararını açıklamak için ulusa sesleniş konuşması yaptı. 'Modern Ukrayna'yı Rusya'nın oluşturduğunun' altını çizen Putin, Ukrayna'nın Batı tarafından yönetildiğini belirtti. "Ukrayna Rusya'nın Avrupa'ya kadar hava alanını kontrol edebilir. Pentagon zaten kara tabanlı füzeleri geliştirdiğini açıkladı. Bu füzeler Avrupa'nın ötesine de geçebilir. Bu boğazımıza bıçak dayamak anlamına geliyor" diyen Putin, amaçlarının en zor konuları masada çözmek olduğunu söyledi. Konuşmasının sonunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzaladığını açıklayan Putin, Kiev'in barış istemediğini vurgulayarak, "Uyarıyorum, ateşi kesin" dedi.

21:43 - 21/02/2022 Pazartesi
Güncelleme: 23:46 - 21/02/2022 Pazartesi
Diğer
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. Ukrayna'nın kendi tarihlerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Putin,
"Modern Ukrayna'yı Rusya oluşturdu. Donbas Rusya'nın tarihsel olarak bir parçası"
dedi.
  • Konuşmasının sonunda Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıdığını açıklayan Putin, Kiev'in barış istemediğinin altını çizdi ve
    "Uyarıyorum ateşi kesin, aksi takdirde mevcut rejim dökülen tüm kandan sorumlu olacaktır"
    ifadelerini kullandı.

Putin'in açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"UKRAYNA'NIN MİMARI LENİN"

"Geçmişte olanlar değiştirilemez ama en azından bunların üstüne konuşabiliriz. Hiçbir koşulda biz bir devlet oluşturmanın temelini bu şekilde kuramayız.
Kimseyi suçlamıyorum. Geçmişte iç savaş sonrası yaşananlar yaşandı. Devlet bu şekilde oluşturuldu, tarihi bir olguydu, Ukrayna tam da bu şekilde oluşturuldu.
Bolşeviklerin politikası olarak Ukrayna oluşturuldu. Şimdi Ukrayna'nın mimarı Lenin'dir. Belgeler de bunu söylüyor. Arşiv bunu söylüyor. Lenin'in Donbas bölgesine ilişkin görüşü de bu şekilde.

"UKRAYNA DIŞ GÜÇLER TARAFINDAN YÖNETİLİYOR"

  • 2021'de tersanenin kapandığını gördük. 2016'dan itibaren tek bir uçak bile üretmediklerini görüyoruz. Geçmişte uçak üretimi yapan alanlar artık üretim yapmıyorlar.
    Gaz, taşımacılık için de aynı durum söz konusu. Sovyetler'den devraldıkları pek çok sektörün yok olduğunu görüyoruz. Bu fakirlik ve yıkıma yol açtı. Batı destekli seçimler yıllardır insanların kafasına sokuldu.
    Gerçek şu; Ukrayna ekonomisinin çöktüğünü halkın soyulduğunu görüyoruz. Ukrayna şimdi dış güçler tarafından yönetiliyor. Batıdan gelen kararlar doğrultusunda yönetilen bir ülke haline dönüştü.
Önemli kararlar üzerinde Batı söz sahibi. Devletten belediyeye kadar ana devlet kurumları, enerji şirketleri, taşımacılık tüm bu alanlar Batı tarafından yönetiliyor. Ukrayna'nın artık bağımsız bir sistemi bile söz konusu değil. Herhangi bir liman sisteminin bağımsız olduğunu söyleyemeyiz.
Amerika'nın da aslında ulusal yolsuzlukla mücadele bürosunu yönettiğini görüyoruz. Bunun sonuçları nerede? Hala yolsuzluğun söz konusu olduğunu görüyoruz. Ukraynalılar ülkelerin koloni haline geldiğinin farkındalar. Artık kukla devleti haline geldiğinin farkında Ukrayna. Halkın çıkarlarına yöneticiler hizmet etmiyor.
Tam tersine güç kullanarak Rusya'yı asimile etmeye çalışıyorlar, daha ayrılıkçı davranmaya çalışıyorlar. Kendilerini Rus olarak gören kişiler artık Ukrayna'ya ait değiliz diyorlar.

"KIRIM KENDİ KARARINI VERDİ"

  • Rus dilini okullardan, tüm kamu alanlarından sildiler. 'Biz burada temizlik yapıyoruz' dediler. Rus dilini yok ettiler. Kamu gücü, kolluk kuvvetleriyle konuşma özgürlüğünü yok etmeye çalıştılar.
    Ukrayna'da Batılı devletlerin daha da ötesine geçildi, kendi vatandaşlarını basın aracılığıyla baskı altına almaya çalışıldı. Kiev'de Rusya kiliselerinin de baskı altına alındığını gördük.
    Kiev'de ulusal politika aracı haline geldi kilise. Devlet halkın iradesini göz önünde bulundurmadı. Ukrayna Ortodoks kilisesinin yeni yasaları söz konusu.
Kırım zaten kendi kararını verdi ve 'Biz Rusya'nın yanında yer alıyoruz' dedi. Ukrayna yetkilileri bu konuya hiçbir şekilde karışamaz.
Bu nedenle radikal İslami kurumları kullanarak harekete geçmeye çalıştılar. Bizim kanıtlarımız var. Bu tür saldırgan eylemlere yabancı uzmanların desteği ile katılmaya çalıştılar.
Bu belgeler Rusya'ya karşı çıkmalarını ortaya koymakta. Burada amaç yine Kırım'ı geri alabilmekti. Donbas'ta da benzer durum söz konusuydu.

"BU BOĞAZIMIZA BIÇAK DAYAMAK"

  • Rusya'ya yönelik olarak askeri tehdit giderek artmakta. Ülkemize yönelik bir tehdit söz konusu. Amerika'nın doktrinlerine bakacak olursak; bu konular ele alınmakta. Amerika'nın tarihi düşmanı kimdi?
    Bizim ülkemiz doğrudan tehdit olarak adlandırılıyor. Ukrayna'da böyle bir saldırı için uygun platform. Ben Rusya ve Ukrayna halkının bunu anlamasını istiyorum. Pek çok Ukraynalı stratejik konumlarda yer alıyor bizim karşımızda.
    Silahları ile hedefleri vurma gücüne sahip. Rusya'nın Avrupa'ya kadar hava alanını kontrol edebilirler. Pentagon zaten kara tabanlı füzeleri geliştirdiğini açıkladı. Bu füzeler Avrupa'nın ötesine de geçebilir.
Aslında bu boğazımıza bıçak dayamak anlamına geliyor. Hızlı bir şekilde bu fikirleri uygulamak yönünde harekete geçiyorlar.
NATO'yu doğuya doğru genişletince askerleri sınırımıza doğru taşıyacaklar. Bence bu şekilde çalışmalarını daha da sürdürecekler. Çünkü biz onların bu çalışmaları konusunda hiçbir zaman mutabık olmadık.
Bizim amacımız en zor konuları masada çözmek yönünde. Rusya Avrupa güvenliği yönünde sözleşme imzalanmasını istedi. Bizim önerimiz reddedildi. 'NATO'nun faaliyetlerini azaltamayız' denildi.

"TÜM KONULAR ELE ALINIRSA MÜZAKEREYE AÇIĞIZ"

  • Geçtiğimiz aralık ayında mevkidaşlarımıza taslak gönderdik, güvenlik garantisine ilişkin olarak. Amerika'nın yanıtına bakacak olursak,
    'Bu öneriler mantıklı görünüyor ancak bizim için ikinci konumda'
    dediler. Tüm konular ele alınırsa müzakereye açığız. Öncelikle NATO'nun genişlemesini engellemek istiyoruz. Rusya sınırına yönelik silahların konuşlanmamasını istiyoruz. Askeri altyapının 1997 seviyesine çekilmesini istiyoruz. Bu klasik talepler göz ardı edildi. Batılı ortaklarımız bir kez daha geçmişteki ifadelerini tekrarladılar,
    'Her devlet istediği şekilde güvenliğini arttırabilir'
    dediler. Onların konumunda hiçbir şey değişmedi.

Bize şantaj yapmaya kalktılar. Yaptırımlarla tehdit ettiler. Bence bu yaptırımlar devreye konacak. Durumdan bağımsız olarak yaptırımlar söz konusu olacak. Burada istenen Rusya'nın güçlenmesinin engellenmesi. Biz asla egemenliğimizden, ulusal çıkarlarımızdan, değerlerimizden vazgeçmeyeceğiz.

"KİEV ATEŞİN AÇILMASINI İSTİYOR, BARIŞ İSTEMİYOR"

  • Bizim önerilerimize yönelik Amerika'dan ya da NATO'dan yanıt alamadık. Rusya karşı önlemler alacaktır. Kiev Minsk Sözleşmesi'ne karşı çıkıyor, barışçıl çözüm istemiyorlar.
    Tam tersi ateşin açılmasını istiyorlar. Bu ateşin nasıl sonuçlandığını hatırlayabilirsiniz. İnsanlar, çocuk, kadın, yaşlılar bu noktada zor durumda kalıyor. Sivil dünyaya bakacak olursak batılı meslektaşlarımız bu konuda sessiz kalmayı tercih ediyorlar. Sanki hiçbir şey olmuyormuş gibi.
    Donbas bölgesinde bir şeyler yaşanmıyormuş gibi davranıyorlar. 1914'ü ve milliyetçi hareketi desteklemek istemediler. Bu kişiler kendi haklarını savunmak istiyorlar. Ana dillerini konuşmak istiyorlar. Ancak bir soygunla karşı karşıyalar. Bu durum ne kadar sürebilir? Rusya, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü korumak için elinden geleni yaptı. BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarını destekledik, Minsk Sözleşmesi'ni destekledik. Agresif rejim hala varlığını sürdürüyor. Bu 2014 sonrası oluşturuldu. Darbeciler şiddeti seçti. 'Donbas bölgesini askeri çözümler dışında çözemeyiz' dediler.

"UYARIYORUM, ATEŞİ KESİN"

Hızlı bir şekilde karar alacağım Donbas ve Luhans bölgesindeki iki cumhuriyeti kabul ediyorum. İki cumhuriyetin mevcudiyetini onaylamak için yakın gelecekte doküman imzalayacağız. Uyarıyorum ateşi kesin, aksi takdirde mevcut rejim dökülen tüm kandan sorumlu olacaktır. Bu kararı açıklayarak Rusya halkını ve vatandaşlarını destekleyeceğimizi belirtmek istiyorum. Teşekkür ederim."

#Vladimir Putin
#Ukrayna
#Rusya
#Kırım
2 yıl önce