|

Şantajcı İsrail

Gazze'ye yardım götüren 3. Özgürlük Filosu'nda İsrail donanmasının saldırısına maruz kalan Al Jazeera çalışanı, saldırı görüntülerini teslim etmediği İsrail askerlerince çıplak fotoğraflanıp şantaja uğradı.

Yeni Şafak
19:08 - 2/07/2015 الخميس
Güncelleme: 16:12 - 2/07/2015 الخميس
Diğer

Al Jazeera muhabiri Muhammed Bakkali, İsrail askerlerinin filoya uluslararası sularda saldırdığını belirterek, bunun uluslararası kanunlara aykırı bir korsanlık faaliyeti olduğunu söyledi. Bakkali yaşananları şöyle anlattı:



"İsrail donanması gemimizi durdurup kaptandan geminin kontrolünü istediğinde 100 kilometre açıkta, uluslararası sulardaydık. Kaptan reddedince askerler gemiyi altüst etti ve alçak güvertedeki personeli tartakladı.



Daha sonra gemiyi zorla Aşdod'a götürdüler ve burada bizi sorguladılar. Cep telefonları, bilgisayarlar ve hafıza kartlarımız dahil tüm eşyalarımıza el koydular. Sınır dışı edilmek üzere nezarete konulduk."



Gemi yolculuğunu görüntüleyen Al Jazeera kameramanı Ammar Hamdan, İsrail askerlerinin kendilerini alıkoyup yaklaşık 12 saat açık denizde güneşin altında beklettiğini söyledi.



Saldırı anını da kaydeden Hamdan, görüntülerin televizyonda yayınlanması üzerine İsrail askerlerinin "çılgına döndüğünü" söyledi:



"Sakladığım görüntüleri bulmak için beni beş kez arayıp tüm çabaları sonuçsuz kalınca şantaj yaptılar. Benim çıplak fotoğraflarımı çekecek kadar alçalıp, çirkinleştiler. Sonra subaylardan biri kendini kaybedip 'görüntü kayıtlarını yuttuğumu, serbest kaldıktan sonra çıkaracağımı' söyledi."



Bakkali, İsrailli askerlerin kendilerini suç işlemekle itham ettiğini söyledi. İsrailli yetkililerin avukat taleplerini dikkate almadığını söyleyen Al Jazeera muhabiri, Kudüs'teki bürolarıyla da irtibat kurmalarına izin verilmediğini ifade etti.



Mustafa Souag'dan açıklama



Al Jazeera Genel Müdürü Dr. Mustafa Souag, İsrail'in birden fazla uluslararası kanunu ihlâl ettiğini belirtti:



"Gazze'ye insani yardım götüren silahsız bir gemide işini yapan gazetecileri tutuklayıp alıkoyan İsrail birçok uluslararası suçu işledi.



Uluslararası kamuoyuna çağrımız, işlerini yapan gazetecileri korumak için birlikte çalışmamızdır. Gazetecilerimizin eşyalarına ve teknik ekipmanlarına el koyularak serbest bırakılmaları yeterli değil. Gazetecilerin haklarının ihlâllerini ortaya çıkarmak için gerekeni bizler yapmalıyız."



İsrail daha önce de yaptı


İsrail'in gemilere zorla çıkarak gazetecileri alıkoyuşu ilk kez gerçekleşmiyor. Daha önce de yardım filolarına saldıran İsrail pek çok aktivist ve gazeteciyi alıkoydu.



Al Jazeera çalışanları Osman Battiri, Cemal Elşeyyal, Muhammed Vall, Ali Sabri, Andre Halil, Wasima bin Salih ve Abbas Nasir daha önce İsrail'in gözaltına alıp serbest bıraktığı gazeteciler arasında.



Bu bağlamda Bakkali, "Bize yapılan basın özgürlüğüne bir saldırı ve şahitsiz suç işlemeye teşebbüstür. Ancak bu bizi, tarafsızca doğruları yazmaktan caydıramaz" diye konuştu.



Gıyaplarında Filistin'e 10 yıl girememe cezası aldıklarını belirten Hamdan, buna rağmen doğru haber yapmalarına değdiğini söyledi.





#israil
#gazeteci
#şantaj
٪d سنوات قبل