|

Siber savaşta kıyasıya rekabet

İngiltere istihbaratı, siber savaş çalışmalarında ‘daha önce hiç kullanılmayan silahlar’ geliştirdiğini duyur- du. İngiltere’nin iletişim istihbaratından sorumlu ku- rumu GCHQ’nin geliştirdiği yeni teknolojiler, savaş uçak- larını, gemilerini ve füze sistemlerini çalışamaz hale getiriyor. GCHQ’nun siber te- hdide örnek olarak ABD’nin geliştirdiği Stuxnet virüsünü göstermesi dikkat çekti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/12/2017 Cuma
Güncelleme: 01:32 - 22/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
İngiltere: Yeni silahlar geliştirdik
İngiltere: Yeni silahlar geliştirdik

Siber savaşa yatırım yapan İngiliz istihbaratı ‘daha önce hiç kullanılmayan silahlar’ geliştirdi. İngiliz Parlamentosu’nun MI5, MI6 ve GCHQ’nin istihbarat ve güvenlik faaliyetlerinden sorumlu komitesinin (ISC) sunduğu yıllık raporda, İngiltere’nin siber savunma çalışmalarının planlanandan daha hızlı ilerlediği belirtildi.İngiltere’nin iletişim istihbaratından sorumlu kurumu GCHQ, yeni siber silahları için “Daha önce hiç kullanılmayan, devletlere karşı mücadelede en üst teknolojiye sahip siber kabiliyetler” dedi. İngiltere dijital altyapısını koruma altına alırken diğer devletlere saldırabilmek amacıyla emrinde yüzlerce üniformalı hacker da çalıştırıyor. İngiltere’nin gizli siber savaş harcamalarının en az 3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

The Times gazetesinin haberine göre siber silahların ayrıntıları paylaşılmadı ancak geliştirilen teknolojiler arasında başka ülkelerin savaş uçaklarının, gemilerinin ve füze sistemlerinin çalışamaz hale getirilmesi, cep telefonlarındaki bilgilere erişim veya telefonların hafızalarının silinmesi gibi özellikler var. ‘Dünyaya zarar veren’ siber silahlara örnek gösterilen virüslerden biri Stuxnet. ABD ile İsrail’in geliştirdiği düşünülen virüs, İran’ın uranyum geliştirme programını hedef almıştı.

MI6 RUSYA’YI SUÇLADI

İngiltere Parlamentosu’nun istihbarat komitesi ISC önceki gün yayımladığı rapora göre İngiliz Dış İstihbarat Servisi MI6, Rusya’nın geniş çaplı istihbarat savaşı başlattığını iddia etti. Raporda şunlar da kaydedildi: “Yakın zamandaki örneklerden biri, Rusya’nın Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesinde Moskova’nın hiçbir sorumluluğu olmadığına dair tüm dünyayı ikna etmek için yürüttüğü propagandadır. Bu gerçek dışı. Biz, herhangi bir şüphe olmaksızın Rus ordusunun füze rampası tedarik ettiğini biliyoruz.”

  • 74 ÜLKEYE SALDIRI
  • Geçtiğimiz Mayıs ayında düzenlenen siber saldırı dünyanın 74 ülkesinde çeşitli firma, resmi kurum ve tüketicilere ait on binlerce bilgisayarı etkiledi. Fidye yazılımı olarak bilinen Wanna Decryptor’un kullanıldığı saldırıdan Almanya’da demiryolları da etkilendi. Saldırı nedeniyle tren istasyonlarındaki dijital tabelaların çalışmadığı kaydedilmişti.
#Siber Savaş
#internet
#İngiltere
6 yıl önce