|

Sisi'yi böyle karşıladılar

Mısır'ın başına darbeyle gelen Sisi, resmi ziyarete geldiği Berlin'de Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Merkel ile bir araya geldi. Sisi, görüşmeler sırasında bina dışında toplanan göstericiler tarafından protesto edildi. Mursi'ye verilen idam cezasının da protesto edildiği gösterilerde, Sisi'nin yüzüne "Bizim liderimiz Mursi" sloganları atıldı.

Yeni Şafak
15:57 - 3/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 16:09 - 3/06/2015 Çarşamba
AA

Mısır'ın darbeyle başa gelen Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi resmi ziyaretle geldiği Berlin'de Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Merkel ile bir araya geldi. Her iki görüşme sırasında da es-Sisi bina dışında toplanan göstericiler tarafından protesto edildi.



3 günlük resmi bir ziyaret için Almanya'ya gelen Sisi'yi, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı Schloss Bellevue'nin kapısında karşıladı.



Sisi, sarayın şeref defterini imzaladıktan sonra resmi karşılama için bahçede askeri tören düzenledi. İki Cumhurbaşkanı daha sonra basına kapalı bir görüşme yaptı.




"Çocuk katili Sisi"


İçerde görüşme sürdüğü sırada polis dışarıda toplanmış Sisi karşıtlarına, sarayın uzağındaki bir noktada gösteri yapmalarına izin verdi. Polis, Sisi yanlısı bir başka gruba ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde toplanmasına izin verdi.



Ellerinde "İdam cezalarını durdurun" ve "Askeri darbeye hayır" yazan dövizler taşıyan Sisi karşıtları, "Çocuk katili Sisi" ve "Mursi reisimiz" şeklinde sloganlar atmaları dikkat çekti.





Polis, Hitler'e benzetilen Sisi pankartına izin vermedi


Gösteri sırasında fotoğrafına bıyık boyayarak Hitler'e benzetilen Sisi pankarta polis el koydu.



Pankartı taşıyan ve polis tarafından kimlik bilgileri alınan Ahmed Elshazly, Alman vatandaşı olduğunu ve polisin kendisi hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti.



Polisin kimlik bilgilerini almasına tepki gösteren Elshazly, "Bu bilgilerin Mısır makamlarına verilemeyeceğini kim garanti edebilir. Alman makamlarına da güvenmiyorum" dedi.



Almanlara hakaret etmediğini belirten Elshazly, "Muhammed peygamberin karikatürleri her tarafta ve medyada gösteriliyor. İslam her tarafta eleştiriliyor. Burada sorun nedir" diyerek tepkisini dile getirdi.



Sisi taraftarlarına Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önünde yer verilmesini de eleştiren Elshazly, "Biz burada arka tarafta duruyoruz. Biz de en iyi şekilde görüşlerimizi ifade etmemiz lazım" şeklinde konuştu.




Sisi-Merkel görüşmesi sırasında da gösteriler sürdü


Abdulfettah es-Sisi, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck ile yaptığı görüşmenin ardından gittiği başbakanlık binasında Başbakan Angela Merkel'le bir araya geldi.



Görüşme öncesi es-Sisi bu sefer de "Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü" tarafından dışarıda protesto edildi.



Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün Almanya Şube Başkanı Christian Mihr, düzenledikleri protesto eylemi ile ilgili olarak, "Bizim için önemli olanSisi'nin buraya hoş gelmediği yönünde bir sinyal vermek" dedi.



Sisi'nin basın özgürlüğüne karşı olduğunu ifade eden Mihr, Mısır'daki gazetecilerin durumunun korkunç olduğunu söyledi.



Mihr, "Mısır'da gazetecilik yine bir suç haline geldi. Mübarek döneminden daha kötü oldu. En az 10 gazeteci ceza evinde ve bu büyük bir skandal" diye konuştu.



Alman hükümetinin, Mısır ile yapılan görüşmelerde bu konuları ele alması talebinde bulunan Mihr, "Görüşmelerde ciddi insan hakları ihlallerinin dile getirilmesi lazım. Merkel bunu yaparsa doğru ve iyi olur" dedi.



Öte yandan Almanya Federal Meclisi Başkanı Lammert, Sisi ile yapacağı görüşmeyi Mısır'daki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek daha önceden iptal ettiğini açıklamıştı.



#sisi
#sisi almanya
#sisi gösteri
9 yıl önce