|

Size kim inanır

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster’ın, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'a PYD’ye silah verilmeyeceğini teyit ettiği açıklandı. ABD Başkanı Trump’ın da bu yönde verdiği söz havada kalmış, PKK'ya TIR’larla silah sevkiyatı devam etmişti. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın “Türkiye ile aynı taraftayız” açıklaması ise “Alay mı ediyorsunuz” dedirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/01/2018 Pazar
Güncelleme: 03:09 - 28/01/2018 Pazar
Yeni Şafak
Herbert McMaster - Donald Trump
Herbert McMaster - Donald Trump

Suriye'de teröre açıktan destek veren ABD, Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı’nı durdurmak için seferber oldu. Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un önce söyleyip sonra geri aldığı “güvenli bölge” tekliflerinden sonra bir kez daha “PKK/PYD’ye silah yardımlarını kestik” açıklamaları gelmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert McMaster ile yaptığı telefon görüşmesinde, PYD/YPG’ye silah verilmeyeceği hususunun teyit edildiği bildirildi. ABD Başkanı Donald Trump da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu sözü vermiş, ardından PYD/YPG’ye TIR’larla sevkiyat devam etmişti.

YALAN RÜZGARI SÜRÜYOR

McMaster, daha önce de YPG’ye TIR’larla silah taşındığı sırada “Silah vermeyi kestik” yönünde yalan açıklamalar yapmıştı. McMaster, son olarak Aralık ayında, Türkiye ve Katar’ı cihatçı radikal gruplara destek vermekle itham eden skandal bir açıklamaya imza atmıştı. McMaster, tepkiler üzerine geri adım atmış ve yayımladığı açıklamasında “Türkiye ile güçlü ittifaka sağlam bir şekilde inanıyorum” ifadelerini kullanmıştı. Yine ABD Başkanı Trump da aylar önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a PYD/YPG’e silah akışının kesileceğini, hemen talimat vereceğini söylemiş; ancak silah sevkiyatı sürdüğü gibi Amerikan askeri bürokrasisinden de tam tersi beyanatlar verilmişti.

TİLLERSON YİNE SAHNEDE

Son dönemde Türkiye’ye yeni tekliflerle gelen, Türkiye’yi ikna edemeyince de ertesi gün teklifini yalanlayan Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’dan da dün yeni bir açıklama geldi. Polonya’nın başkenti Varşova’da yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye konusunda amaçlarının aynı olduğunu, ABD’nin amacının terörizmin yeşermediği bir Suriye’nin yaratılması olduğunu öne süren Tillerson, “Bunun Rusya, Türkiye ve bölgedeki tüm ülkelerin de hedefi olması gerektiğine inanıyoruz” dedi. ABD’li Bakanın bu sözleri de Türkiye’yi hedefinden vazgeçiremedi. Tillerson, daha önce de Türkiye’ye “güvenli bölge” teklifi sunmuş, ancak “Teröristlere verdiğiniz silahları geri alın, anlaşmaya hazırız” yanıtı üzerine “Böyle bir teklif sunmadık” demişti.

#ABD
#Herbert McMaster
#Donald Trump
6 yıl önce