|

Son hedefi Güney Afrika

Göreve geldiği günden beri yaptığı açıklamalar ve izlediği politikalarla neredeyse bütün dünyaya savaş açan ABD Başkanı Donald Trump'ın son hedefi Güney Afrika oldu.

Haber Merkezi
04:00 - 24/08/2018 الجمعة
Güncelleme: 00:46 - 24/08/2018 الجمعة
Yeni Şafak
ABD Başkanı Trump’ın hedefinde son olarak geçen ay Güney Afrika’da biraraya gelen BRICS ülkeleri ve Türkiye var.
ABD Başkanı Trump’ın hedefinde son olarak geçen ay Güney Afrika’da biraraya gelen BRICS ülkeleri ve Türkiye var.

Fox News'in, Güney Afrika hükümetinin ülkedeki toprak sahipliğinde ırksal eşitsizliği gidermek amacıyla tazminatsız şekilde toprak kamulaştırılması planını hızlandırmak için anayasa değişikliği planlarıyla ilgili haberi üzerine tweet atan Trump, Güney Afrika hükümetini beyaz çiftçilerin topraklarına el koymakla suçladı.

Trump, "Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan, Güney Afrika'daki toprak ve çiftlik el koyma ve kamulaştırmalarını ve çok sayıda çiftçinin öldürülmesini yakından incelemesini istedim" ifadelerini kullandı. Trump bu açıklamasıyla, son olarak Güney Afrika'da toplanan BRICS üyesi ülkelerden Hindistan ve Brezilya hariç bütün ülkeleri (Rusya, Çin ve Güney Afrika) hedef almış oldu. Türkiye'de BRICS ülkeleri tarafından Güney Afrika'ya özel olarak davet edilmişti.

'DAR GÖRÜŞLÜ'

Güney Afrika hükümeti, ABD Başkanı Trump'a tepki gösterdi. Açıklamada Trump'ın anlayışının 'dar görüşlü' olduğu ve belirtildi. Güney Afrika hükümeti resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Güney Afrika bize sadece sömürge geçmişimizi hatırlatan ve ulusumuzu bölme amacı taşıyan bu dar görüşlü anlayışı tamamen reddediyor" dedi.

Güney Afrika Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, Trump'ın ülkedeki toprak reformuyla ilgili 'yanlış bilgilendirilmiş' olduğu belirtildi. Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, 2019 seçimleri öncesi toprak reformunun hızlanmasını istiyor. Ramaphosa'ya göre 1994'te apartheid rejiminin sonlanmasının ardından ülke nüfusunun yüzde 8'ini oluşturan beyazlar ülkedeki çiftliklerin yüzde 72'sini, çoğunluğu oluşturan siyahlar ise mevcut çiftliklerin sadece yüzde 4'ünü elinde tutuyor.

#ABD
#Donald Turmp
#Güney Afrika
٪d سنوات قبل