|

'Stalin dönemine geri döndük'

Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, Rusya taradından ilhak edilen Kırım’da zorla psikiyatri kliniğine kapatılan İlmi Ümerov ile ilgili yaptığı açıklamada, Rusya'nın izlediği politikayla Stalin zamanlarının geri döndüğünü gösterdiğini söyledi.

Yeni Şafak
09:57 - 28/08/2016 Pazar
Güncelleme: 06:59 - 28/08/2016 Pazar
Diğer

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rus işgali altındaki Kırım'da “Rusya'nın toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çağrılarda” bulunmakla suçlanarak sözde yönetimin hakkında ev hapsi kararı çıkardığı Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov'un zorla psikiyatri kliniğinde tutulmasını, Stalin zamanına dönüş olarak adlandırdı.


Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Basın Servisi'nden yapılan açıklamaya göre, Petro Poroşenko, ABD'nin CNN televizyon kanalına verdiği demeçte, “Kırım Tatar halkının liderlerinden İlmi Ümerov, psikiyatri kliniğine kapatıldı. 20. yüzyılın 30'lu yıllarının Stalin zamanlarının tamamen geri döndüğünü görüyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.



Rus işgali altında bulunan Kırım'da zorla psikiyatri kliniğine kapatılan İlmi Ümerov ile ilgili durumun, dünya toplumunun global güvenliğin sağlanması üzerinde odaklanması gerektiğinin kanıtlarından biri olduğunu söyleyen Poroşenko, “Bu sadece Ukrayna'nın sorunu değil, bu tüm dünyanın sorunu. Ve dünya lideri olarak ABD, bizimle birlikte global güvenliğin bekçiliğini yapıyor ve yapması gerekiyor” diye kaydetti.



Dünya Bülteninde yer alan habere göre, günümüzde yüzlerce Ukrayna vatandaşının esirlikte olduğunu, Rus hapislerinde ve işgal edilen bölgelerdeki hapislerde tutulduğunu vurgulayan Poroşenko, tüm demokratik dünyaya Ukrayna'ya dayanışma gösterme ve uluslararası normları, Ukrayna'nın işgal edilen bölgelerinde ikamet eden Ukraynalıların hak ve özgürlüklerini kaba şekilde ihlal ettiğinden dolayı saldırgan ülke olarak Rusya'ya karşı baskıları arttırma çağrısı yaptı.



Ukrayna konuyu AGİT Zirvesine taşıyacak

Daha önce Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Siyaset Bölümü Müdürü Aleksey Makeyev, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin'in İlmi Ümerov ile ilgili konuyu, Almanya'da 1 Eylül tarihinde düzenlenecek AGİT zirvesinde gündeme getireceğini bildirdi.



Kırım Tatarlarına karşı baskıların durmak bilmediği Kırım'da Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), 12 Mayıs 2016 tarihinde Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov'u gözaltına almıştı.



Kırım'ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, FSB'nin İlmi Ümerov'a karşı dava açtığını bildirerek, Ümerov'un Rusya'nın toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çağrılar ve eylemlerde bulunmasından şüphelenildiğini ileri sürünce, Ümerov hakkında ev hapsi kararı verilmiş ve evinde arama yapılmıştı.



17 Temmuz tarihinde İlmi Ümerov, Kremlin'in kontrolü altında bulunan Akmescit'in Kievskiy Bölge Mahkemesi'ne hakkında dava açılması kararına itiraz dilekçesi verdiği bildirildi. Ayrıca Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) soruşturma görevlisinin adına gönüllü olarak psikiyatrik ekspertiz yapmayı reddettiği ile ilgili dilekçe gönderdiğini bildiren İlmi Ümerov, bu ekspertizi kişiliğini itibardan düşürme ve iş itibarini küçük düşürme girişimi olarak değerlendirdiğini belirtti. Akmescit'in sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, 20 Temmuz tarihinde yaptığı duruşmada, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov'un aleyhine dava açılmasını öngören karara itiraz dilekçesini inceleyerek haklı bulmadı.



Ümarov'a psikiyatrik muayene

Akmescit'in sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi'nde 11 Ağustos tarihinde İlmi Ümerov'un psikiyatri kliniğine kapatılması ile ilgili dilekçe incelendi. Duruşma sırasında tansiyonu yükselen İlmi Ümerov için ambulans çağrıldı. Tansiyonunun 220/100 kadar yükseldiği için kalp krizi geçirme riski olduğundan dolayı İlmi Ümerov, duruşma salonundan hastaneye kaldırıldı.



Ardından avukat Nikolay Polozov, “Hakim Rube, İlmi Ümerov'u adli psikiyatrik muayeneye göndermeye karar verdi” diye bildirdi.



18 Ağustos tarihinde ise Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov'u yasadışı şekilde, baskı kullanılarak hastaneden taburcu ederek psikiyatri kliniğine götürdü.



Daha sonra Zair Smedlayev İlmi Ümerov'un sağlık durumunun kötüleştiğini bildirmişti. Ardından Ümerov'un avukatı Mark Feygin, FSB'nin Ümerov'a yönelik baskıları ve eylemleri ile ilgili olarak Strazburg'da bulunan İşkencenin Önlenmesi Avrupa Komitesi'ne başvuru yapacağını bildirdi.


#Rusya
#Kırım
#Kırım Tatarları
#Ukrayna
#Psikiyatri kliniği
8 yıl önce