|

Su Çii'den 'Nobellik' yalanlar

Myanmar ordusunun geniş çaplı katliamlar gerçekleştirdiği Arakan ile ilgili açıklama yapan Myanmar lideri Su Çii, katliamları görmezden geldi. Yüz binlerce insanın evlerini terk ederek Bangladeş'e sığındığı, yüzlerce evin yakıldığı Arakan'da yaşanan 'etnik temizliği' görmezden gelen Çii, BM'nin açıkladığı bilgilerle de çelişti.

Yeni Şafak
11:24 - 20/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 12:03 - 20/09/2017 Çarşamba
Diğer
Myanmar lideri Su Çii
Myanmar lideri Su Çii

Nobel Barış Ödüllü Myanmar Lideri Ang San Su Çi, Arakan’da 25 Ağustos’tan beri süren etnik temizlik hakkında ilk kez kamu karşısında konuştu. Çi’nin 30 dakikalık konuşması, Arakan’da yaşanan ve BM raporlarına yansıyan gerçeklerden ne kadar kopuk olduğunu gösterdi.

'Sorunun nedenini bilmiyoruz' dedi

Habertürk'ün haberine göre,Su Çi, Arakan’da yaşanan sorunun nedenleri konusunda hükümetinin bilgisiz olduğunu ileri sürdü. Oysa BM’nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan, ağustos ayında sunduğu raporda Arakanlıların vatandaşlığa alınmamasının onları yoksulluğa ve temel haklardan mahrum ettiğine, polis ve asker baskısının onları isyana teşvik ettiğine açık biçimde dikkat çekmişti... BM İnsan Hakları Şefi Zeyd Raad el Hüseyin de Arakan’da yaşananın “ders kitaplarına girecek türden bir etnik temizlik” olduğunu belirtmişti.

'Uluslararası denetimden korkmuyoruz'

Su Çi, dünyanın ilgisinin Arakan’da yaşananlara odaklandığının farkında olduklarını ancak “Herhangi uluslararası denetimden korkmadığını ve bölgeyi açabileceğini” söyledi. Birleşmiş Milletler dün Myanmar hükümetinin bölgeyi kendilerine açmadığını duyurdu. Arakan’a yardım kuruluşları ve gazeteciler de alınmıyor.

'Rohinyaların çoğunluğu göç etmedi'

Rakhine Eyaleti’nde 3.1 milyon insan yaşıyordu ve bunların 1.1 milyonu Arakanlı Müslüman’dı. Ancak 25 Ağustos’tan beri 427 binden fazla Arakanlı Bangladeş’e kaçmak zorunda kaldı. Myanmar hükümeti, 471 Arakanlı yerleşim yerinden 176’sının boşaltıldığını açıklamıştı.

Eğitim ve sağlı hizmetleri var yalanı

Arakanlıların vatandaş kabul edilmemesi eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanmasına engel. Annan raporunda Müslümanların seyahat özgürlüğüne de sahip olmadığı belirtildi. Uluslararası Af Örgütü Myanmar hükümetinin boşaltma ve köy yakmalarının 14 Eylül’e kadar sürdüğünü ve en az 200 köyün yakıldığının uydu görüntüleriyle tespit edildiğini duyurdu. Arakanlıların kaçışları halen sürüyor.

Katliamları kınadığını iddia etti

Myanmar Lideri Ang San Su Çi, dünkü konuşmasında “Myanmar hükümeti sorumluluktan kaçmıyor ya da suçu başkalarına atmıyor” dedi ancak “Biz insan haklarını ihlal edenleri ve hukuk dışı şiddete başvuranları kınıyoruz” diyerek olan bitenden hükümetinin sorumlu olmadığı mesajını verdi.

  • 200 köy yok edildi
  • Myanmar’ın Arakan Eyaleti’nde ordu ve Budist milliyetçiler tarafından ateşe verilen köylere ait yeni uydu görüntüleri yayımlandı. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) yayımladığı uydu görüntülerine göre, Arakan Eyaleti’ndeki 214 köyün neredeyse hepsi yok edildi.
  • Muson mevsimini yaşayan bölgedeki yoğun bulutların dağılmasının ardından 16 Eylül’de daha detaylı uydu görüntülerinin alındığına işaret eden HRW’nin açıklamasında, bölgedeki tahribatın sanılandan çok daha ağır olduğunu, bölgedeki yapıların yüzde 90’ından fazlasının kül olduğunun ortaya çıktığı belirtildi.
#Arakan
#Myanmar
#Suu Çii
#BM
#Bangladeş
#Arakanlı Müslümanlar
7 yıl önce