|

Suriye İran’ın vilayeti mi?

“Beşşar Esed'siz Suriye olmayacağı” tezinin en kuvvetli savunucuları Rusya ve İran, rejime gerek askeri gerekse diplomatik anlamda her türlü desteği verirken, Şam taraftarı iki ülkenin, “dış güçlerin karışmadığı bir çözüm” planını dile getirmesi yaptıklarıyla çelişiyor.

Yeni Şafak
04:00 - 18/08/2015 Salı
Güncelleme: 23:04 - 17/08/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Moskova'da İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Suriye tutumunda değişiklik olmadığını belirterek, “Ortaklarımızdan bazıları, geçiş sürecinin ardından Suriye'nin meşru devlet başkanının çekilmesini ön şart olarak görüyorsa bu tutumun Rusya için kabul edilemez olduğunu belirtmek isterim” dedi.



'KENDİ HALKLARI ÇÖZMELİ'


İran Dışişleri Bakanı Zarif de Suriye konusunda Moskova ile aynı fikirde olduklarını ifade ederek, “Bölgedeki tüm sorunları o ülkelerin kendi halkları çözebilir. Dış güçler bu konuda onlara ancak yardımcı olabilir” şeklinde konuştu. "Dış müdahale” karşıtı Rusya, önceki gün Esed yönetimine 6 adet MIG-31 tipi savaş uçağını teslim etmişti. İran ise çok sayıda askeri ile Suriye topraklarında rejimle yan yana savaşırken, BM'ye göre, Şam rejimini ayakta tutabilmek için yılda en az 6 milyar dolar harcıyor.


#Beşşar Esed'siz
#iran
#suriye
9 yıl önce