|

Suriye'de 800 bin çocuk yetim

Suriye’de 2011 yılında başlayan ayaklanma ve iç savaş döneminde 1 milyondan fazla sivil hayatını kaybetti. Savaş nedeniyle anne veya babasını kaybeden 800 bin çocuk Kurban Bayramı'nı yetim karşıladı. Bu çocuklardan bir kısmı Suriye içerisinde ve Ürdün, Türkiye gibi ülkelerde açılan yetimhanelerde hayata tutunmaya çalışıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/09/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:39 - 2/09/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Suriye'de 800 bin çocuk yetim
Suriye'de 800 bin çocuk yetim

Hafız Esed tarafından 1969 yılında askeri darbe ile iktidar olan Baas yönetimine karşı 2011 yılında başlayan ayaklanma ve iç savaş döneminde Suriye’de 1 milyondan fazla sivil hayatını kaybetti. Suriye Geçici Hükümeti'nin verilerine göre ülkede 800 bin çocuk anne yada babasını kaybederek yetim ve öksüz durumuna düştü.

YÜZDE 17’SI SAHİPSİZ

Anne ya da babasını kaybeden çocuklardan bir kısmı Suriye içerisinde ve Ürdün, Türkiye gibi ülkelerde açılan yetimhanelerde hayata tutunmaya çalışıyor. Ölüm ve tutuklanma gibi nedenlerle ailesini kaybeden çocuklardan yüzde 17’si sahipsiz ve yardım kuruluşları tarafından açılan yetimhanelerde yaşıyor. Savaşın mağdur ettiği Suriyeli çocuklardan yüzde 43’ü ise aynı yetimhanelerde annesi ile birlikte kalıyor.

YEDİ YILDA 24 BİN 799 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

Sivil yerleşim bölgelerine yönelik varil ağırlıklı bombardımanların arttığı 3013 yılı Mayıs ayından 2017 yılına kadar Suriye’de 24 bin 799 çocuk hayatını kaybetti. Çocuk ölümler ile ilgili istatistikler Şam-Guta, Halep ve Deir el Zor ve Rakka yoğunluklu bölgeler olduğunu ortaya koyuyor. Suriyeli çocuklardan babasını kaybedenlerin oranı yüzde 76 olurken, yüzde 24’ü de annelerini iç savaşa kurban verdi.

TUTUKLULARIN AKIBETİ BELİRSİZ

Yine 800 bin çocuğu anne ya da babasız bırakan Suriye iç savaşında 80 bin kişi raporlarda kayıp olarak geçiyor. Ayrıca, Suriye de işkence ile öldürülen sivil sayısı ise 12 bin 897 olarak kayıtlara geçti. Tutuklu ya da ölü olduğu konusunda hiç bir bilgi alınamayan sivillerin akıbeti ile ilgili uluslararası kuruluşların girişimleri de Esed rejimi tarafından engellenmekte.

107 BİN KİŞİ TUTUKLU

Savaşın başladığı ilk günden beri sivil ihlallerini konu alan raporda Suriye Baas’ına ve Esed yönetimine muhalif olmakla suçlanan 107 bin kişi tutuklanarak cezaevlerine kondu. Yoğun işkence ve açlık sebebi ile öldürülen 12 bin 897 kişi arasında çocuk yaşta sivillerin de bulunduğu aynı raporda yer alıyor. Suriye geçici hükümeti ve bağımsız kuruluşlar tarfından hazırlanan raporda tutuklu 106 bin sivil içinde bin 400 den fazla çocuğun da yer aldığı kaydedildi. 

Bölgeyi yeniden imar edeceğiz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan başkanlığındaki heyet, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütlerinden arındırılan Cerablus’taki Zoğara Kampı’nı ziyaret etti. Kan, beraberinde AK Parti Konya Milletvekili Hüsniye Erdoğan, Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, 24. Dönem Milletvekili Ekrem Çelebi ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Gaziantep’in Karkamış ilçesinden Cerablus’a geçti. Zoğara Kampı’nda ellerinde Türk bayraklarıyla bekleyen Suriyeli sığınmacıların sevgi gösterileriyle karşılanan heyettekiler, burada barınan ailelerle görüşüp bayramlarını kutladı, çocuklara hediyeler dağıttı.

BÖLGE YENİDEN İMAR EDİLECEK

Ravza Kavakcı Kan, sığınmacılara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını iletti. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin de Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından bölgenin yeniden imarına destek verdiklerini söyledi. Heyettekiler ziyaretin ardından yol üstündeki bazı köyleri ziyaret ederek bayramlaştı. Vatandaşların ikram ettiği mırradan içen Kan, “Bu kahvenin 40 yıl hatırı olacak, teşekkür ederim” dedi. Daha sonra köylülerle hatıra fotoğrafı çektiren heyettekiler, Soylu karakoluna geçti. 


Yüzleri gülmüyor

Savaş sebebi ile anne ya da babasını kaybeden çocuklardan bir kısmı Suriye içerisinde ve Ürdün, Türkiye gibi ülkelerde açılan yetimhanelerde hayata tutunmaya çalışıyor. Savaşın mağdur ettiği Suriyeli çocuklardan yüzde 43’ü ise aynı yetimhanelerde annesi ile birlikte kalıyor.


#Suriye
#Mülteci
#Yetim
7 yıl önce
default-profile-img