|

Suud yönetimindan Obama'ya mücevherle dolu çanta

Suudi Arabistan yönetiminin ABD'nin eski başkanı Obama ve ekibinin 2009'da Riyad'a yaptığı ziyaret sırasında mücevher dolu bir çanta verdikleri öne sürüldü. O dönem ziyarette bulunan Obama'nın danışmanlarından biri olan Ben Rhodes, verilen mücevherlerin tamamının ABD'nin Ulusal Arşivi'ne teslim edildiğini iddia etti.

Yeni Şafak
10:38 - 6/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 10:50 - 6/06/2018 Çarşamba
Diğer
ABD Başkanı Barack Obama, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz ile bir araya geldi. Kral Abdullah, Obama'ya devlet nişanı takdim etmişti. (3 Haziran 2009)
ABD Başkanı Barack Obama, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz ile bir araya geldi. Kral Abdullah, Obama'ya devlet nişanı takdim etmişti. (3 Haziran 2009)

Suudi hükümetinin eski ABD Başkanı Barack Obama'nın 2009'da ülkeye yaptığı ziyaret sırasında, Obama'nın yardımcılarına mücevher dolu çantalar verdiği iddia edildi.

İngiliz gazetesi Guardian'da yer alan habere göre, ABD Başkanı Barack Obama'nın konuşma yazarı Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes'un yazdığı kitapta, Haziran 2009'daki ziyarette, ABD'li yetkililerin golf arabalarıyla, Suudi kraliyet ailesinin kendileri için hazırladığı konutlara götürüldüğü söyleniyor.

Habere göre Rhodes kitapta şu ifadeleri kullanıyor:


Rhodes'un başta Obama'nın gezinin bir sonraki durağı Kahire'de Müslüman dünyasına seslendiği
"Kahire konuşmasını"
yazacağı için kendisine rüşvet verildiğini sandığı, ancak daha sonra Beyaz Saray heyetindeki diğer isimlere de benzer hediyeler verildiğini fark ettiği aktarılıyor.
Rhodes yaptığı açıklamada
"Hepimiz mücevher dolu çantalar aldık. Hepsini devlet protokol dairesine teslim ettik. Hediyeleri satın alma seçeneğiniz de var ama onbinlerce dolar olduğunu sandığım fiyatı düşününce, kimsenin bunu yapmadığına inanıyorum"
diyor.

Obama çifti hediyeleri Ulusal Arşiv'e teslim etmiş

Dönemin Suudi Kralı Abdullah'ın first lady Michelle Obama'ya 132 bin dolarlık bir yakut ve elmas takı seti hediye ettiği kaydedilmişti. Gazete, Obama çifti ve kızlarına verilen lüks hediyelerin ABD yasalarının öngördüğü gibi ABD Ulusal Arşivi'ne teslim edildiğini yazıyor.


#ABD
#Obama
#Kral Abdullah
#Suudi Arabistan
6 yıl önce