|

Tapular İsrail işgalinin belgesi

Osmanlı Devleti’nin tapu kayıtları Filistin’deki İsrail işgalini açıkça gösteriyor. Tapular, Kudüs’ün bir dönem Osmanlı’nın elinde olduğunu ve Kudüs'ün tamamının vakıf malı olduğunu gösteriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 01:33 - 7/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Osmanlı Devleti'nin sınırları içinde olan ve şu an Tapu Kadastro Müdürlüğü arşivlerinde yer alan 26 ülkenin tapu kayıtları, ülkelerin sınır anlaşmazlıklarının çözümünde ve mülkiyet davaları için büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda Türkiye şuana kadar 6 ülkenin tapu kayıtlarını söz konusu ülke yetkilileriyle paylaştı. Türkiye'nin arşivlerindeki tapu kayıtlarından özellikle Filistin'e ait olanlar İsrailli yetkilileri korkutuyor.



İSRAİL BELGELERİ İSTEMİYOR


Türkiye'nin elinde olan ve Filistin'inin tamamının kimlere ait olduğunu gösteren tapular, Kudüs'ün bir dönem Osmanlı'nın elinde olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye'nin elindeki tapu kayıtları, İsrail'in Filistin'i işgal ettiğini bir kez daha ortaya koyarken belgeler, Kudüs'ün tamamının vakıf malı olduğu gösteriyor. Filistin'in, Filistinlilere ait olduğunu gösteren tapu kayıtları Filistin yetkililerine teslim edildi. İsrail ise, Türkiye'den tapu kaydı istemedi, istediği takdirde Filistini işgal ettiğini kabul etmiş olacak.



İHTİYATLI BÖLGENİN SORUNUNU ÇÖZECEK


Sadece Filistin değil özellikle Balkanlardaki birçok ülkenin tapu kayıtları da Türkiye'nin arşivinde. Yaşanan sınır anlaşmazlıkları nedeniyle Türkiye'ye başvuran ülkelere tapu kayıtları dijital olarak gönderiliyor. Bu ülkelerden biri olan Makedonya Yunanistan'la aralarındaki ihtiyatlı bölge sorununu çözmek için Türkiye'den tapu kayıtlarını istedi. Halen, bu kayıtlar vasıtasıyla, sorunlu olan yerlerin tapu kayıtlarıyla uygunluğunu tespit ediyorlar. Makedonya yetkilileri, Osmanlıca olduğu için belgeleri okuyamadıklarından Türkiye'den Osmanlıca bilen uzman talebinde bulundu. Türkiye, Osmanlıca bilen uzmanlarını Makedonya'ya gönderecek ve oradaki yetkililere Osmanlıca öğretecek.



Osmanlıca da öğretilecek


Kosova ve Arnavutluk da aralarındaki sıkıntıyı çözüme kavuşturmak için Türkiye'den tapu kayıtlarını istedi. Türkiye iki ülkeye de tapu kayıtlarını gönderdi. Ayrıca gönderilen kayıtları okumak için iki ülkenin de yetişmiş elemanı olmadığından Türkiye'den yardım talebinde bulunuldu. İki ülkeye de protokol çerçevesinde uzmanlar gönderilecek, Osmanlıca dersleri verilecek. Gönderilen kayıtlar Arnavutluk - Kosova arasındaki sıkıntıları çözecek.


#Osmanlı Devleti
#İsrail işgali
#Filistin
#osmanlı tapuları
8 yıl önce