|

Trump’a OHAL çağrısı

ABD’de çözüme kavuşturulamayan ‘duvar’ krizinde şimdi de OHAL tartışması yaşanıyor. Cumhuriyetçi Senatör Graham, Meksika sınırına duvar inşa edilebilmesi için Trump’a OHAL çağrısı yaptı.

Yeni Şafak
04:00 - 12/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 04:36 - 12/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
ABD hükümeti, Kongre’deki Demokratların Meksika sınırında duvar örülmesini de öngören ‘sınır güvenliği’ bütçesini reddettiği için 22 Aralık’tan bu yana kısmen kapalı.
ABD hükümeti, Kongre’deki Demokratların Meksika sınırında duvar örülmesini de öngören ‘sınır güvenliği’ bütçesini reddettiği için 22 Aralık’tan bu yana kısmen kapalı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Meksika sınırına duvar örmek için olağanüstü hal (OHAL) ilan edebileceği söylemine destek geldi. ABD siyasetinin önde gelen isimlerinden Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Trump’a duvarın finanse edilmesi için OHAL çağrısı yaptı. Graham, Demokratların Meksika sınırına duvar örme konusunu de-facto olarak reddettiğini ve bunun Kongre’de mutabakat sağlama imkanını ortadan kaldırdığını belirtti.


‘YASA DIŞI GEÇİŞ ULUSAL AFET’

Trump, geçen hafta, OHAL ederek Kongre’nin iznine gerek duymadan Meksika sınırında “çok hızlı bir şekilde” duvar örülebileceğini belirtmişti. ABD Başkanı, önceki gün Teksas’taki Meksika sınırı bölgesini ziyareti öncesinde gazetecilere yaptığı değerlendirmede de söylemini yineledi. Trump, ABD’nin güney sınırından ülkeye yasa dışı yollarla geçişi “ulusal afet” olarak niteleyerek, Başkanlığın yetkisinde bulunan “ulusal afet ilanı”nı duvar için yapabileceğini vurguladı.

  • Davos’a gitmeyecek
  • ABD Başkanı, geçici bütçe krizinden dolayı federal hükümetin kapanmasını gerekçe göstererek Davos zirvesine katılmayacağını açıkladı. Trump, Twitter hesabından açıklama yaparak, “Demokratların Sınır Güvenliği ve ulusumuzun güvenliğinin önemine dair uzlaşmazlıklarından dolayı Dünya Ekonomik Forumu için İsviçre Davos’a yapacağım seyahati saygıyla iptal ediyorum. Dünya Ekonomi Forumuna en içten dilek ve özürlerimle” paylaşımında bulundu.

Video kaydıyla vurdular


Meksika sınırına duvar konusunda ısrarcı olan Trump’ın, 2004 yılına ait bir videosu sosyal medyayı salladı. Videoda bir üniversitede konuşma yapan Trump’ın gençlere ‘asla pes etmemeyi’ öğütlediği görülüyor. Trump, duvar üzerinden metafor kullanarak “Önünüze beton bir duvar çıkarsa üstünden geçin, etrafında dolanın ama o duvarın öteki tarafına geçin” ifadelerini kullanıyor.

#ABD
#Duvar
#OHAL
#Lindsey Graham
#Meksika
5 yıl önce