|

Trump'tan kritik karar: John Bolton'ı görevden aldı

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'ı görevden aldığını açıkladı. Trump, Bolton'ın yerine gelecek ismi, gelecek hafta açıklayacağını kaydetti. Venezuela ve İran konusunda askeri gücü öne çıkartan yaklaşımları nedeniyle Trump ile Bolton arasında anlaşmazlık yaşandığı biliniyordu. Bolton, FETÖ'cülerin 15 Temmuz darbe girişimine açıkça destek veren isimler arasındaydı.

19:02 - 10/09/2019 Salı
Güncelleme: 20:03 - 10/09/2019 Salı
AA
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ı görevden aldı. Başkan Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada, dün gece Bolton'a, artık Beyaz Saray'da ona gerek olmadığını söylediğini belirtti.

"Bolton'ın birçok önerisine şiddetle karşı çıktım"

Bolton'ın birçok önerisine şiddetle karşı çıktığını ve yönetimdeki birçok kişinin de kendisiyle hemfikir olduğunu belirten Trump, "
Bu nedenle de John'dan istifasını istedim ve bu sabah bana verdi. John'a hizmeti için teşekkür ediyorum.
" ifadesini kullandı.

Venezuela ve İran'a müdahala istiyordu

Göreve geldiği günden bu yana
Venezuela ve İran
konusunda askeri müdahaleyi öne çıkartması nedeniyle Trump'la sorunlar yaşadığı vurgulanıyordu.

Afganistan müzakerelerine davet bile edilmedi

John Bolton'ın ABD ile Taliban arasında devam eden müzakerelere karşı olduğu biliniyordu. ABD basını, Afganistan müzakerelerine Bolton'ın davet edilmediğini ve anlaşmayla ilgili taslak metnin gösterilmediği öne sürülmüştü. Bu durum 'Bolton köşeye mi itildi?' sorularını da beraberinde getirmişti.

Trump'ın Ortadoğu politikalarında belirleyici bir isim

  • Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, Trump'ın Ortadoğu'daki politikalarını belirleyen bir isim olarak öne çıkıyordu. İsrail ile yakın ilişkileri savunan Bolton, İran'a da askeri müdahale isteyen şahin kanatta yer alıyordu.

FETÖ'nün darbesine açık destek vermişti

Neo-muhafazakâr bir isim olan John Bolton 15 Temmuz 2016'da yaşanan darbe girişimiyle ilgili olarak, "
Erdoğan devrilirse gözyaşı dökmem
" yorumunu yapmıştı.
  • Darbe girişimi gecesi Fox televizyonuna düşünce kuruluşu American Enterprise Enstitüsü uzmanı olarak katılan Bolton, "
    Eğer darbe başarılı olursa Erdoğan'ın yeniden Osmanlı hilafetini geri getirme, Orta Doğu'da baskın bir güç olma ve Türkiye'yi daha İslamcı bir yöne götürmesi engellenecek
    " demişti.



#Donald Trump
#ABD
#John Bolton
5 yıl önce