|

Türkiye seyirci kalamaz

İran ile Suudi Arabistan arasındaki güç mücadelesi Irak’ı yeniden iç karışıklıklara sürükledi. Zaten kırılgan olan ülkenin bütünlüğü bir kez daha tehdit altında. Basra’da başlayan protestoların Bağdat’a ve ülke geneline yayılabileceği, iç çatışmalara yol açabileceği, ülkeyi bir arada tutmanın imkansız hale gelebileceği belirtiliyor. Suriye krizi bütün bölgeyi tehdit ederken, Irak’ın yeniden alevlenmesi hiç tesadüf değil. Basra’dan Akdeniz’e kadar her yer yeniden alevlenebilir. Irak ve Suriye’nin bütünlüğü Türkiye’nin tüm güvenlik kaygılarının merkezinde. Bu yüzden Ankara, krizi yumuşatmak için harekete geçmeli, bölgeye heyetler göndermeli, acil önlemler almalı.

Kıymet Sezer
04:00 - 11/09/2018 Salı
Güncelleme: 03:27 - 11/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Irak iç savaşa sürükleniyor
Irak iç savaşa sürükleniyor

Irak Basra’da petrol gelirlerinin kent hizmetlerine dengeli oranda yansımadığından şikayet eden halk sokağa çıktı. Ancak günlerdir devam eden gösteriler şiddet yanlısı tepkilere büründü. Son günlerde Ortadoğu coğrafyasında her zaman olduğu gibi istismar dinamikleri de devreye girdi. Irak üzerinden İran-Suudi Arabistan çatışması yaşanıyor. En büyük endişe ise bu yangının ülke geneline sıçraması. Sınırdaş ülke olarak gelişmeleri ihtiyatla takip eden Türkiye, Bağdat ile bu doğrultuda diplomatik temaslarını arttırdı. Ancak Irak’ın bütünlüğünü tehdit eden bu istikrarsızlık ortamını iyileştirmek için daha da yoğun gayret gösterilmesi gerektiği vurgulanıyor.

GERİLİM HER GEÇEN GÜN TIRMANIYOR

Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan seçimlere karşın hükümet kurulamamış olması ve ardından fitili ateşlenen sokak olaylarının tüm ülkeye yayılmasından endişe ediliyor. Ortadoğu coğrafyasında bu tür barışçıl gösterilerin istismara açık olduğu bilinirken, Basra’da da bölge barışını tehdit eden dinamiklerin devreye girdiği gözleniyor. Bugün Suudi Arabistan ile İran’ın kozlarını Irak üzerinden paylaştığını gösteren gelişmeler ve Amerika’nın da Irak üzerindeki İran etkisinden duyduğu rahatsızlık, Irak’ta sokakları ısıtıyor.


TÜRKİYE DAHA AKTİF DİPLOMASİ YÜRÜTMELİ

Irak’ın toprak bütünlüğünün muhafazası konusunda Bağdat hükümetine büyük destek veren Türkiye de olayların büyümeden aşılması için diplomasiyi harekete geçirmiş durumda. Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, gelişmelerle yakından ilgilenirken Bağdat hükümetiyle de sürekli temas halinde. Bir yandan bölgedeki Türk vatandaşlarının güvenliği konusunda uyarılar yapan Büyükelçi Yıldız, bir yandan da Irak hükümet yetkilileriyle görüşmelerinde Basra’da yaşanan gelişmelere karşı Türkiye Cumhuriyeti’nin Bağdat Hükümetine yardım ve desteğe hazır olduğu mesajını iletiyor. Basra’da yaşanan gelişmelerin Irak’ın istikrarı ve bütünlüğünü tehdit eder bir boyuta ulaştığı, Türkiye’nin olası oldubittilere karşı çok yönlü diplomatik çaba başlatması gerektiği vurgulanıyor.

BAĞDAT’LA İLİŞKİLERİN GELİŞTİĞİ BİR DÖNEMDE

Irak’ta IKBY’nin geçen yıl bağımsızlık referandumuyla ortaya koyduğu bölücü girişim Türkiye-Bağdat Hükümeti ve İran’ın işbirliği sonucu başarıya ulaşamamıştı. Bunun üzerine Bağdat hükümetiyle işbirliği ve ilişkiler arttırılmış, Türkiye Irak’ın yeniden inşasında en büyük maddi katkıyı yaptığı gibi, su ihtiyacının karşılanması konusunda da talepleri geri çevirmemişti. Irak hükümetine yönelik desteğini arttıran Türkiye’nin Irak kuzeyindeki terörle mücadele faaliyetleri, Ovaköy kapısı konusunda Irak hükümetiyle varılan mutabakat ve diğer konulardaki işbirliğinin, bölgeyi şekillendirme çabasındaki batılı ülkeler nezdinde ciddi rahatsızlık yarattığı biliniyor.

BASRA KONSOLOSLUĞU AÇILIYOR

Türkiye, önümüzdeki aylarda Musul ve Basra Başkonsolosluklarını açıyor. Başkonsolosluklarda görev yapacak kişiler belirlendi, atamalar yapıldı. Başkonsoloslar önümüzdeki süreçte yeniden faaliyete geçirmek üzere çalışmaları başlatacaklar. Halen Basra’da konsolosluk faaliyetleri için mevcut bir yerleşke var. Musul’da ise yeni bir bina yapılması gerekiyor.

  • Ovaköy için ilk temas
  • Irak ile Türkiye arasında ikinci sınır kapısı Ovaköy/Fişhabur Sınır Kapısının açılması mutabakatı kapsamında ilk heyetlerarası görüşme dün Bağdat’ta yapıldı. Görüşmelerde, Bağdat ve Ankara’nın Ovaköy Projesini hayata geçirmeye yönelik kararlılıkları dile getirildi ve atılacak adımlar üzerinde mutabık kalındı. Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Irak-Türkiye arasındaki ikinci sınır kapısı, sadece iki ülke arasındaki ticareti kolaylaştırmakla kalmayacak. Ayrıca, Basra ile Fişhabur arasında oluşturulacak ulaştırma ağı sayesinde Irak’ın Avrupa ile Asya’yı bağlama stratejik potansiyelini layıkıyla kullanmasını sağlayacak” dedi.

#İdlib
#Suriye
6 yıl önce