|

UNICEF: 2.4 milyon çocuk mülteci var

UNICEF'in hazırladığı son rapora göre, Suriye savaşı çocuk mülteciler ve çocuk savaşçıların çoğalmasına sebep oldu. Raporda "2013 yılı ile karşılaştırıldığında kuşatılmış, ulaşılması zor bölgelerde iki kat daha fazla insan yaşıyor. Yardıma erişimi kesilenlerin en az 2 milyonu çocuk ve bunların arasında 200,000 tanesi abluka altındaki bölgelerde yaşıyor" denildi. Savaşa sokulmak istenen çocuk askerleri ise 2015 yılında 15 yaşının altında olduğu belirtildi.

Yeni Şafak
16:17 - 14/03/2016 Pazartesi
Güncelleme: 14:27 - 14/03/2016 Pazartesi
Reuters

Birleşmiş Milletler çocuk fonu (UNICEF) tarafından hazırlanan bir raporda Suriye'de beş yıldır devam eden savaşın 2.4 milyon çocuk göçmen yarattığı, birçoğunun ölümüne neden olduğu ve bazıları yedi yaşında olan bir çok çocuk savaşçının yaratılmasına yol açtığı belirtildi.



"Çocuklara Göre Bir Yer Değil" isimli raporda Suriye ve komşularında 8 milyondan fazla çocuğun insani yardıma ihtiyacı olduğu, Suriye'ye yönelik yardım planına yönelik fonun gerekenden çok düşük kaldığı belirtiliyor.



Raporda "2013 yılı ile karşılaştırıldığında kuşatılmış, ulaşılması zor bölgelerde iki kat daha fazla insan yaşıyor. Yardıma erişimi kesilenlerin en az 2 milyonu çocuk ve bunların arasında 200,000 tanesi abluka altındaki bölgelerde yaşıyor" denildi.



Birleşmiş Milletler 450,000 insanın abluka altında olduğunu söylüyor. Bu yıl Şam yakınlarında hükümet güçleri ve müttefikleri tarafından ve doğu Suriye'de İslam Devleti tarafından abluka altına alınan bölgelerde açlık yaşandığı bildirildi.



Geçtiğimiz ay düşmanlıkların durdurulması yönünde kırılgan bir anlaşmaya rağmen şiddet devam ediyor.



UNICEF 2015 yılında 400 çocuğun öldürüldüğünü duyurdu. Aralarında Oxfam'ın da olduğu bazı yardım kuruluşlarının Cuma günü açıkladığı ayrı bir raporda ise Nisan 2014'ten bu yana en az 50,000 kişinin öldürüldüğü açıklandı.



Okul yok çocuk askerler var


UNICEF, "Özellikle endişelendiğimiz noktalardan bir tanesi çocukların savaşa alınması" dedi.



Raporda ayrıca, "Çocuklar, taraflarca aktif bir şekilde hediyeler ve aylık 400 dolara varan 'maaşlarla' savaşa girmeye teşvik edildiklerini söylüyor" denildi.



Raporda savaşan tarafların yedi yaşına kadar küçük çocukları 2014 yılından bu yana savaşa sokma çabaları olduğu, UNICEF'in doğrulayabildiği çocuk sayısının yarısından çoğunun 2015 yılında 15 yaşının altında olduğu belirtildi.



İslam Devleti tarafından yayınlanan propaganda videolarında çocukların, hapisteki mahkumları öldürdükleri videolar görülüyor.



Rapora göre Suriye dışında 151,000 bebek mülteci olarak doğdu. BM göçmen kurumu UNHCR yalnızca Lübnan'da 70,000 Suriyeli bebeğin doğduğunu söyledi. Yaklaşık 2.8 milyon Suriyeli çocuk ise Suriye veya komşu ülkelerde okula gitmiyor. Yardım kuruluşlarına göre 2015 yılında düzinelerce okul ve hastaneye yönelik saldırılar gerçekleşti.



UNICEF raporu, "Tıbbi çalışanların yarısı Suriye'yi terk etti ve hastanelerin yalnızca üçte biri iş görür halde. Her doktor eskiden 600 çocuğun ihtiyacıyla ilgileniyordu, bu rakam artık 4,000" dedi.



#Suriye
#iç savaş
#UNICEF
8 yıl önce