|

Unutulan bir katliam

Batı Şeria’daki Ramallah şehrinin 30 kilometre kuzeybatısında yer alan Kibye köyü, 14 Ekim 1953 günü, korkunç bir katliama sahne oldu.

Haber Merkezi
01:38 - 11/10/2021 Pazartesi
Güncelleme: 01:41 - 11/10/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Katliamda öldürülen aynı 
aileden 12 kişinin isimlerinin 
yeraldığı tabela
Katliamda öldürülen aynı aileden 12 kişinin isimlerinin yeraldığı tabela

İleride ismini bütün dünyanın çok defa işiteceği İsrailli General Ariel Şaron’un komutasındaki birliklerin Kibye’ye düzenlediği baskında en az 69 kişi hayatını kaybetti. Katledilenlerin üçte ikisini kadınlar ve çocuklar oluşturuyordu. Kuşatma altına alınan ve giriş-çıkışlara kapatılan Kibye’de ayrıca 45 ev yıkıldı, bir okul ve cami kullanılamaz hale getirildi.

Ariel Şaron’un kendi başına karar verdiği ve uyguladığı katliam, dünyanın da tepkisini çekti. Normalde İsrail’in kayıtsız-şartsız destekçisi ABD bile Kibye’de yaşananları kınamak zorunda kalırken, BM Güvenlik Konseyi İsrail işgalinin katliamlarla ve kıyımlarla genişletilmesine tepki gösterdi. Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Kibye’de katliam “şok edici” bulunurken, İsrail’e yönelik ekonomik yardımlar Washington tarafından askıya alındı.

1948’den itibaren İsrail ordusunun farklı kademelerinde görev yapan Ariel Şaron, 1970’lerde siyasete atılarak çeşitli bakanlıklarda bulundu. Siyasi hayatı boyunca tıpkı bir asker gibi hareket eden Şaron’un, 2000 yılında Mescid-i Aksa’ya düzenlediği provokatif ziyaret, İkinci İntifada’nın patlak vermesine yol açmıştı.


#Ariel Şaron
#Kibye
#İsrail
#Filistin
3 yıl önce