|

Putin tüm eleştirilere rağmen Vostok Tatbikatını başlattı

Rusya tarihinin en büyük askeri tatbikatı olan Vostok Tatbikatı için yapılacak hazırlıklara Rus lideri Putin tarafından onay verildi, hazırlıklar tüm eleştirilere rağmen başladı. Rusya, Tahran'daki Suriye zirvesinde bu tatbikata Türkiye'yi de davet etmişti.

Yeni Şafak
11:28 - 11/09/2018 Salı
Güncelleme: 12:27 - 11/09/2018 Salı
Diğer
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Vostok 2018 tatbikatı için hazırlıklara onay verdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Vostok 2018 tatbikatı için hazırlıklara onay verdi.

Rusya'nın Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana düzenleyeceği en büyük tatbikatın hazırlıkları, Doğu Sibirya'da devam ediyor.

300 bin askerin yer alacağı Vostok- 2018 tatbikatına Çin de 3200 asker ve çok sayıda zırhlı araçla katılıyor. Moğolistan da tatbikata asker gönderdi.

Rusya son benzer tatbikatını 1981'de Soğuk Savaş devam ederken yapmıştı, ancak Vostok-2018'e daha çok sayıda asker katılıyor.

Tatbikat NATO ve Rusya arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde yapılıyor. Rusya ve NATO arasındaki ilişkiler, Moskova'nın 2014'te Kırım'ı Ukrayna'dan ilhak etmesiyle kötüleşmeye başlamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov Savaş Oyunları'nın Rusya'ya karşı "saldırgan ve dostane olmayan" davranışlar nedeniyle meşru olduğunu savundu.

  • Rusya, Tahran'daki Suriye zirvesinde Türkiye'yi de tatbikata davet etmişti.
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ruhani ile görüşmesi bitti, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesi başladı. 📷Anadolu Ajansı pic.twitter.com/SW5G4YM58w

Rusya Savunma Bakanlığı, Vostok-2018'e 36 bin tank, zırhlı personel taşıyıcı ve zırhı piyade aracıyla, bin uçağın katılacağını açıkladı.

Tatbikatta beş ordu eğitim sahası, dört hava üssü ve Japon Denizi, Bering Boğazı ve Okhotsk Denizi civarındaki bölgelere yayılacağı bildirildi. İki donanma filosundan 80 deniz aracının da tatbikata katılacağı kaydedildi. Rusya, tatbikatın Japonya'nın kuzeyindeki aidiyeti tartışmalı Kuril Adalarını kapsamayacağını bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın televizyon kanalı Zvezda, Rusya'nın Çin ve Moğolistan sınırları yakınlarındak Tsugol askeri bölgesindeki savaş oyunlarında üç Rus paraşüçtü tugayının önemli bir rol oynayacağını duyurdu.

Zvezda televizyonu ayrıca, tatbikatın başlıca amacının ülkenin batısından doğusuna olan binlerce kilometrelik alanda asker, araç ve uçakların çabuk konuşlandırılmasının tatbikattaki başlıca hedef olduğunu ve savaş oyunlarında havada yakıt ikmali yapan tanker uçaklarının da kullanılacağını belirtti.

  • Vostok 2018 Tatbikatı ne manaya geliyor?
  • Rus Savunma Bakanlığı kaynakları, Vostok 2018 Tatbikatı’nın yaklaşık 300 bin personelin katılımıyla bir rekor kıracağını ve kuvvet hazırlama seviyesi ile meşhur Sovyet Zapad-81 Tatbikatı’ndan bu yana en güçlü caydırıcılığı görünür kılacağını belirtiyorlar. Açık-kaynaklı veriler, yaklaşık 36 bin kara harp platformu ile bin kadar uçağın tatbikata katılacağını; Merkez ve Doğu askeri bölgelerinin, Hava İndirme Birlikleri’nin, Kuzey ve Pasifik donanmalarının faaliyette aktif rol alacağını ortaya koyuyor.
  • Çin askeri birliklerinin yaklaşık 3 bin 200 personel, 30 döner-kanatlı unsur ve 900 kadar kara harp platformu ile tatbikata katılacak olması büyük önem arz ediyor. Sovyetler Birliği döneminde genel bir çatışmanın eşiğine kadar gelen iki silahlı kuvvetlerin bugün birlikte Vostok Tatbikatı gerçekleştirecek olması hem ABD’ye bir mesaj niteliği taşıyor hem de Moskova ile Pekin arasındaki askeri stratejik işbirliğinin geldiği aşamayı gösteriyor.
#Rusya
#Soğuk Savaş
#Sibirya
#Vostok 2018
6 yıl önce