|

Yeni Şafak anketi: ABD dost mu düşman mı?

Türkiye'nin Suriye sınırında PYD'yi ağır silahlarla donatan ABD'nin NATO çatısı altında 'sınırınızı koruyoruz' taahhüdünün gerçekten uzak olduğu net bir şekilde görülüyor. Türkiye'nin PYD hedeflerine yönelik hava operasyonlarının ardından örgüte verdiği desteği artıran ABD, İncirlik Üssü'nü de kullanmaya devam ediyor. Yeni Şafak, ABD'nin göz göre göre teröre desteğini ve Türkiye'ye karşı 'müttefiklik' ilişkisini üç soruluk anket ile okurlarına soruyor. Kritik anketin sonuçlarını canlı olarak sayfamızdan takip edebilirsiniz...

Yeni Şafak
16:34 - 12/05/2017 Cuma
Güncelleme: 16:35 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Solda PYD'li terörist, sağda ise ABD'li asker... İkisi de Suriye'de sıkı işbirliği içinde faaliyetlerde bulunuyor.
Solda PYD'li terörist, sağda ise ABD'li asker... İkisi de Suriye'de sıkı işbirliği içinde faaliyetlerde bulunuyor.

Türkiye'nin Suriye sınırında terör örgütü PKK/PYD'li teröristlere ABD'nin verdiği mühimmat desteği son haftalarda daha da yoğunlaştı. ABD'li yetkililer yaşananları Türkiye'nin güvenliği için 'olumlu' karşıladığını ifade ediyor, hükümet yetkilileriyse faaliyetlerin bir an önce durdurulması gerektiği yönünde ikazlarda bulunuyor. Yeni Şafak, resmi kaynaklardan süreci takip eden vatandaşlara kadar son haftaların en çok tartışılan üç konu başlığına yanıt arıyor.


Tonlarca mühimmat ABD'den PYD'ye gidiyor

Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin, başta ABD olmak üzere bazı ülkeler tarafından yapılan yardımlarla küçük bir ordunun envanterine sahip olduğu belirtiliyor.

Her yıl tonlarca silah gönderiyor YPG'nin söz konusu silah ve mühimmatı, ABD'nin, Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde terör örgütü DEAŞ ile mücadeleye yönelik yaptığı yardımlar kapsamında aldığı ifade ediliyor.

  • ABD Savunma Bakanlığı, Ekim 2015'te PYD'ye yaklaşık 50 ton mühimmat gönderildiğini kabul etmişti.

Türkiye'nin harekatının ardından ABD'den PYD'ye verilen destek yoğun bir şekilde artırıldı.

Trump'tan yeni karar

Suriye’de PKK/PYD’ye silah yağdıran ABD, Başkan Donald Trump’ın onayladığı son kararla teröristlere doğrudan silah vermeye devam edecek.


Türkiye’nin sert tepkisine neden olan kararın ardından ABD Savunma Bakanı James Mattis'ten manipülatif bir açıklama geldi: "Türkiye’nin endişelerini gidermeye çalışacağız. Türkiye'yle yakın çalışma içinde olacağız."

ABD Savunma Bakanı Mattis,dün Başbakan Bianli Yıldırım ile görüşmesinde NATO müttefiki olan Türkiye'yi koruma konusunda Washington'ın taahhüdünü yineledi.

ABD'yi ters köşe yapan harekat

Türkiye'nin Sincar ve Karaçok'taki PKK/PYD hedeflerine yönelik hava operasyonlarının ardından ABD, Suriye'de PKK/PYD'li teröristlerle bağlarını sıkılaştırdı. Teröristler ABD'nin koruması altında sınıra yakın bölgelere geçti. ABD'li askerlerle birlikte sınırda nöbet tutan teröristlere yardımlar başlatıldı.


Irak kuzeyinde PKK'nın konuşlandığı ikinci Kandil olarak anılan Sincar dağı ile hemen yakınında bulunan Suriye kuzeydoğusundaki Karaçok'ta konuşlu PKK/PYD karargahları, 25 Nisan'da gece saatlerinde düzenlenen bir hava operasyonuyla vuruldu.

Türkiye vurdu, ABD koştu

ABD askerleri, TSK'nın Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok bölgesine düzenlediği hava harekatının ardından bölgeye gitti. TSK tarafından vurulan bölücü terör örgütüne ait yerlerde incelemelerde bulunan ABD askerlerine, kırmızı listede aranan terörist Ferhat Abdi Şahin de eşlik etti.


ABD rahatsız oldu

Harekatla ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, harekattan dolayı endişe duyduklarını belirtti. Operasyonun koalisyon tarafından onaylanmadığını açıklayan ABD Dışişleri, endişelerini Türk hükümetine ilettiklerini bildirdi. Pentagon da yaptığı açıklamada "Saldırı müttefik kuvvetlerimizin talihsizce hayatını kaybetmesine yol açtı.” ifadelerini kullandı.

NATO'dan Türkiye'ye çifte standart

Türkiye'nin bu süreçte NATO ve müttefik ülkelere çağrıları sürerken, bu ülkelerin 51. maddeyi görmezden gelmesi dikkati çekiyor. Bu kapsamda Türkiye'nin sınırında ABD desteğiyle konuşlanan PYD'li teröristler görmezden geliniyor.

51. madde neleri kapsıyor?'Kuvvet Kullanmama İlkesi' olarak da geçen Birleşmiş Milletler 51. maddesi, BM'de kuvvet kullanımına belirli hallerde izin verilen dört istisnasından biri. Dört madde olarak bilinen bu istisnalardan ikisi kuruluş yıllarına ait. Bu açıdan bugün iki istisnadan bahsediliyor.Kuvvet kullanımına olanak tanıyan 4 istisna şu şekilde:

  • -Meşru müdafaa halinde kuvvet kullanımı (Madde 51)
  • -Güvenlik Konseyi kararıyla kuvvet kullanımı (VII. Bölüm)
  • -Güvenlik Konseyi faaliyete geçmeden önce beş sürekli üyenin kuvvet kullanımları. (Madde 106).
  • -II. Dünya Savaşı boyunca 'düşman' güçlere karşı kuvvet kullanımı. (Madde 107)
İncirlik'te pasif rol üstleniyor

ABD başta olmak üzere uluslararası koalisyon güçlerinin söz konusu ikircikli tutumunun sembol noktalarından biriyse İncirlik Hava Üssü. İncirlik'te yoğun bir şekilde hava faaliyetlerinde bulunan ABD güçlerinin, Türkiye'nin sınırötesi operasyonlarına karşı pasif bir rol üstlendiği net bir şekilde görülüyor.

İncirlik'in karnesi kötü

Türkiye'nin beklediği desteği alamadığı İncirlik Hava Üssü'nün FETÖ ve 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin bağlantıları ise dikkatleri çekiyor. İddialara göre darbe girişiminin İncirlik'te planlanmış olduğu ve FETÖ'cü kurmaylardan 39. Mekanize Tugayı Komutanı Hasan Polat'ın İncirlik'te ABD'lilerle 12 kez buluştuğu biliniyor. Söz konusu görüşmede cuntaya karşı sivil direnişin durmaması halinde PKK'lı teröristlerin devreye gireceği garantisi veriliyor.


#ABD
#PYD
#NATO
7 yıl önce