|

Yeni Zelanda katliamcısı mahkemeye çıkartıldı

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde Cuma günü 49 kişinin hayatını kaybettiği cami saldırılarının baş zanlısı Brenton Tarrant yargıç karşısına çıktı. 28 yaşındaki Avustralyalı Tarrant cinayetle suçlandı.

Yeni Şafak
05:40 - 16/03/2019 Cumartesi
Güncelleme: 12:57 - 16/03/2019 Cumartesi
İslamofobik katliamı gerçekleştiren Brenton Harrison Tarrant isimli terörist hakim karşısında.
İslamofobik katliamı gerçekleştiren Brenton Harrison Tarrant isimli terörist hakim karşısında.

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki Al Noor ve Linwood Camilerinde cuma namazı sırasında 49 kişiyi katledip 40 kişiyi yaralayan Avustralyalı Tarrant, cinayet suçlamasıyla mahkemeye çıkartıldı.

Mahkeme 5 Nisan'da devam edecek

Yoğun güvenlik tedbirleri altında çıkartıldığı mahkemede kefalet talebinde bulunmayan terörist Tarrant’ın, 5 Nisan'a kadar gözaltında tutulmasına hükmedildi.

'White Power' hareketiyle poz verdi!

Saldırganın mahkeme huzuruna çıkarıldığı sırada gülümsediği ve eliyle ırkçı, 'White Power' yani beyaz güç işareti yapması dikkat çekti.

İki kişi daha gözaltında

Elleri kelepçeli bir şekilde mahkeme salonuna getirilen Tarrant'a başka suçlamalar da yöneltilmesi bekleniyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, yedi dakika arayla düzenlenen saldırılarla ilgili olarak Tarrant dışında iki kişi daha gözaltında. Bu kişilerin sabıka kaydı olmadığı açıklandı.

Yeni Zelanda polisi, saldırıları sadece bir kişinin düzenlediğini düşünüyor. Yeni Zelanda Emniyet Genel Müdürü Mike Bush, saldırılara birden fazla kişinin karıştığını destekleyecek bir kanıt görmediğini söyledi.

  • El Nur Camii'nde yerel saatle 13:40'ta silahlı. Bir kişi aracını caminin giriş kapısına sürmüş, içeri girerek Cuma namazı için toplananlara ateş açmıştı. Bu dakikaları başına yerleştirdiği bir kameradan görüntüleyen saldırgan, adının Brenton Tarrant olduğunu söylemişti.

Saldırgan daha sonra çevredeki kadınlara ve çocuklara da ateş açarken görülüyordu.

Hayatını kaybedenlerden birinin kimliği açıklandı

Saldırılarda yaşamını yitirenlerden sadece birinin adı kamuoyuna açıklandı. Bu kişi, 1980'li yıllarda Afghanistan'dan Yeni Zelanda'ya göç eden 71 yaşındaki Daoud Nabi.

Saldırılarda yaralanan 48 kişi arasında, 2 ve 13 yaşlarında iki erkek çocuğu da var.

Yaralılardan 39'unun tedavileri sürüyor.

11 yaralının durumlarının ağır olduğu açıklandı.


#Yeni Zelanda
5 yıl önce