|

Yeni Zelanda'daki depremde 2 kişi öldü

Yeni Zelanda'da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Yeni Şafak
21:19 - 13/11/2016 Pazar
Güncelleme: 18:24 - 13/11/2016 Pazar
AA

Yeni Zelanda basınında yer alan haberlerde, merkez üssü Christchurch kentinin 91 kilometre kuzeydoğusu olan depremde Kaikoura kentinde iki kişinin öldüğü belirtildi.



Kaikoura'da sahile ulaşan tsunami dalgalarının 2 metreye kadar ulaşması üzerine halk yüksek yerlere gitmeye başladı.



Depremin ardından Christchurch kentine yakın sahillerde tsunami dalgalarının 5 metreye ulaştığı ve bölgede 100 artçı sarsıntı yaşandığı açıklandı.



Depremin hissedildiği başkent Wellington'da da binlerce kişi tahliye edilirken, pek çok binada hasar oluştuğu kaydedildi.



Wellington Sivil Savunma ekipleri, ülkenin güneyindeki adada meydana gelen depremin ardından bazı binaların içinde, özellikle bazı apartmanların üst katlarında ciddi hasarlar olduğunu belirtti.





Deprem etkili olduğu kentlerde tren seferleri dururken, yollarda derin yarıklar, köprülerde çatlaklar meydana geldi.



Depremim ardından bazı bölgelerde elektrik ve telefon bağlantılarının kesildiği, Kaikoura'da ulaşım sağlanamayan yerlere kontrol amaçlı helikopterler gönderileceği bildirildi.



Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada, Wellington'da tüm binalar kontrol edilene kadar okulların kapalı kalması uyarısında bulunuldu.



Yeni Zelanda'nın Güney adasındaki en büyük kent olan Christchurch yakınlarındaki depremin ilk sarsıntının 200 kilometre uzaklıktaki başkent Wellington'da da hissedildiği belirtilmişti.





Yeni Zelanda Sivil Savunma ve Acil Durum Yönetimi Bakanlığı'nın (MCDEM) sosyal medya hesabından, "Tsunami başladı. İlk dalgalar Güney Adası'nın kuzeydoğu kıyılarına ulaştı. Birinci dalga en büyük olmayabilir, dalgaların gelişi birkaç saat sürebilir." paylaşımında bulunulmuştu.



MCDEM, deniz kenarlarından uzak durulması uyarısında bulunarak, "Gerekli olmadıkça gezmeye çıkmayın, bilgileri arkadaşlarınız ve komşularınızla paylaşın, televizyon ve radyoların uyarıların dinleyin, yerel sivil savunmanın yapacağı uyarılara uyun." çağrısı yapmıştı.



Tsunami dalgalarının etkileyebileceği ihtimaline karşı başkent Wellington şehir merkezinden binlerce kişinin tahliye edildiği, bazı otoyolların ulaşıma kapatıldığı belirtilmişti.



Artçı sarsıntıların sürdüğü bölgede, acil servis ekiplerinin hasar tespiti çalışmalarının devam ediyor.



Deprem kuşağında bulunan ve sık sık depremlerle sarsılan Yeni Zelanda'da 2011 yılında meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremde 185 kişi hayatını kaybetmişti.






#Deprem
#Kaikoura
#Yeni Zelanda
7 yıl önce